Na een ochtend les en toetsen kunnen ook de kinderen van De Globe hun energie even kwijt.
Na een ochtend les en toetsen kunnen ook de kinderen van De Globe hun energie even kwijt. Foto's: Yvette Geerts

Breeduit maakt zich op voor de toekomst na jaren van leegloop

door Yvette Geerts

BUSSUM - Er zit weer beweging in Breeduit aan de Lange Heul. De plannen voor een interne verbouwing moeten nog verder uitgewerkt worden, maar zeker is de komst van Stichting ELAN (speciaal onderwijs) en wellicht het KTC (kind talent centrum). Daarmee krijgt Breeduit, met onder andere basisschool De Zonnewijzer als huurder, weer een nieuwe impuls.

Wanneer alles zijn beslag krijgt is nog onduidelijk. De financiering is eind vorig jaar goedgekeurd door de politiek, maar het wachten is nu nog op de uitwerking van de plannen door de gemeente. ELAN heeft al wel aangegeven dat ze na de zomer wil starten op de nieuwe locatie. Na jaren van onrust en leegloop van Breeduit hoopt de directeur van De Zonnewijzer, Esther Jager, dat de rust nu eindelijk terugkeert en er gebouwd kan worden aan de toekomst. Volgens haar is de school, samen met de peuterspeelzalen, de enige stabiele factor geweest in een gebouw waar veel is gebeurd. Na het faillissement van Theater Bussum en het vertrek van de Emmaschool en de BSO van SKBNM uit het pand, was er niet echt sprake meer van een brede school en daar hadden ze wel last van, aldus Jager. "Het gaf onrust en alles wat je samen had opgebouwd stortte als een kaartenhuis in elkaar." De Zonnewijzer heeft met in totaal 200 leerlingen een groot deel van het gebouw in gebruik. Onlangs werd daar nog De Globe als poot aan toegevoegd.

De Globe
De Globe werd in november vorig jaar in allerijl opgetuigd om kinderen tussen de 4 en 13 jaar van het AZC Crailo onderwijs aan te kunnen bieden. "Een echte aanvulling en het werkt. We zijn gestart met 14 kinderen en we verwachten binnen nu en twee weken aan 25 kinderen les te geven. Die uitbreiding komt voornamelijk vanuit de in de buurt wonende statushouders. We zijn al met de gemeente in gesprek om een tweede groep te starten. Er is bewust gekozen voor een eigen school voor deze kinderen", licht Jager toe. "De taalachterstand is erg groot en ook is er sprake van kinderen met traumatische ervaringen. Ze hebben hoe dan ook extra begeleiding nodig. Dat werkt niet als je de kinderen direct in het reguliere onderwijs laat instromen." Wel wordt er gekeken welke activiteiten de kinderen van De Globe samen met de leerlingen van De Zonnewijzer kunnen doen. Jager denkt dan vooral aan sporten, het delen van verhalen, buiten spelen en de schoolfotograaf die langskomt. "Maar het moet zich nog vormen", aldus Jager. Dat dat soort momenten ook spontaan ontstaat bleek tijdens de viering van Sinterklaas afgelopen jaar. "Het was helemaal niet de bedoeling om daar de leerlingen van De Globe actief bij te betrekken. Toen Sinterklaas uiteindelijk arriveerde waren ze zo nieuwsgierig naar 'wie die man was' dat we het samen hebben gevierd."

"Bij De Globe staat een ervaren leerkracht voor de groep en er is vijf dagen per week ondersteuning van een onderwijsassistent. Ook is er een psycholoog aanwezig voor extra begeleiding." De jonge schooldirecteur is enthousiast over de aanpak. "De kinderen zijn erg leergierig en pakken het snel op. Sommige kunnen al korte gesprekken voeren in het Nederlands." De voornamelijk Syrische kinderen krijgen hoofdzakelijk les in rekenen en taal en ook inburgering krijgt veel aandacht. Jager verwacht dat de grootste taalachterstand binnen 2 jaar is ingelopen en dat de kinderen dan kunnen instromen in het reguliere (basis)onderwijs. Daarbij is het wel de bedoeling de kinderen over de verschillende basisscholen in Bussum te verspreiden. Dat De Globe in Breeduit zit heeft als voornaamste reden dat daar ruimte beschikbaar was. De school is onderdeel van een overkoepelende stichting (Proceon), die benaderd werd door de samenwerkende gemeentes om onderwijs te faciliteren voor kinderen van het AZC Crailo. Maar het is een mooie aanvulling, vindt Jager.
"We willen van onze leerlingen op De Zonnewijzer wereldburgers maken en gaan daarmee verder dan wat er daarover in het onderwijsrapport 2032 staat. De Globe helpt daarbij, maar ook het feit dat onze school een afspiegeling is van de samenleving. We zijn een mooie gemengde school en besteden veel aandacht aan hoe je met elkaar omgaat. Wij zien het als een kans."

Verbouwing
De plannen voor de interne verbouwing zijn dus nog niet helemaal uitgewerkt, maar de grote lijnen zijn wel bekend. De entree, het schoolplein en ook de sanitaire voorzieningen worden aangepakt. Het pand wordt verder opgeknipt in drie zones. Een van de zijvleugels is bestemd voor ELAN en in de andere vleugel nemen in ieder geval De Zonnewijzer, de peuterspeelzaal en mogelijk ook De Globe hun intrek. Het middendeel is bestemd voor het KTC. De overlast tijdens de verbouwing blijft in zoverre beperkt dat de huurders gedurende de werkzaamheden niet hoeven te verkassen. Na de verbouwing is er geen plek meer voor de tijdelijke huurders, waaronder stichting Maatjesproject en herinrichting Westereng. Ook de GGD zal op termijn een andere locatie moeten vinden.

'Wat je had opgebouwd stortte als een kaartenhuis in elkaar'

Buitenruimtes
Naast de plannen voor een interne verbouwing wordt er ook gesleuteld aan de buitenruimtes. De school wil graag het plein aan de achterzijde deels inrichten als speelplein voor de leerlingen van groep 3 t/m 8. Jager: "Dat plein heeft nu geen duidelijke invulling en trekt veel hangjongeren aan. De buurt is daar niet blij mee, maar vreest ook meer overlast als onze leerlingen daar buiten gaan spelen." Jager snapt dat wel, maar verwacht ook dat een duidelijke invulling ervoor gaat zorgen dat het plein minder hangjongeren aantrekt. De school heeft de Johan Cruyff Foundation benaderd om mee te denken over een invulling die zo min mogelijk overlast geeft. Jager laat tot slot weten ook met de buurt in gesprek te gaan.

Groep 3 van basisschool De Zonnewijzer, die ook in Breeduit blijft.