Ruurd Kleuver wilde Ome Ko weer op de kaart zetten.
Ruurd Kleuver wilde Ome Ko weer op de kaart zetten. Foto: Yvette Geerts

'Muiden zat 20 jaar op slot, er kan nu weer beweging komen'

door Yvette Geerts

GOOISE MEREN - De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor hun buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief in hun woonkern zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er graag een paar aan u voor. Deze week Muider Ruurd Kleuver, eigenaar van café Ome Ko.

Bij Ome Ko is er deze vrijdagochtend geen negatieve klank te horen over de fusie. Erg druk is het er rond elf uur weliswaar nog niet, maar de aanwezige stamgasten en ook eigenaar Ruurd Kleuver zien vooral de positieve kanten van het samengaan met Naarden en Bussum. Ze bedachten er zelfs een nieuw drankje voor.

Op Weesp zitten ze in ieder geval niet meer te wachten, vertelt Kleuver. "Die hebben hun kans gehad." Een duidelijk geval van nieuwe ronde, nieuwe kansen, zo lijkt de heersende mening. "De vloek die op Muiden rust -' Muden zal Muden blieven, Muden zal nooit beklieven' - is met de fusie ook verdwenen", doet Kleuver nog een duit in het zakje. Er wordt nog wat doorgepraat over het belang van een nieuwe buitenhaven. "Een passantenhaven zou goed zijn voor Muiden, niet te veel vaste plekken", klinkt het aan de bar. En nee, ze hebben ook geen problemen met 'Amsterdam Castle'. "Voor het dorp is dat economisch gezien beter", klinkt het nuchter. De hoop is dat er een snelle beweging komt. "Muiden zat op slot, er is 20 jaar niet gebouwd."

De historie van Ome Ko gaat terug tot 1810, uit dat jaar dateert de eerste tapvergunning. In 2007 kwam het café in handen van horecaondernemer Kleuver, die ook eigenaar is van het ertegenover gelegen Eethuys Graaf Floris V. "Een mooi café dat in zwaar weer zat: het was een vies, oud hok en de loop was eruit." Dat deed hem pijn, net als veel andere Muiders die er hun eerste biertje dronken. Hij wilde er weer een café van maken zoals de gasten het van vroeger kenden. En dat betekent volgens de relaxed overkomende eigenaar niet dat het een plek is waar alleen Muiders komen.
"Natuurlijk hebben we onze vaste dag- en avondgasten", maar wat denk je van alle dagjesmensen en de toeristen; in de zomer zit het terras altijd vol." De stamgasten komen er vooral voor een praatje, een kop koffie, een biertje of om wat te eten.
GooisMeertje
Het idee voor dit Gooise Meren-drankje ontstond niet achter de tap of op de barkruk in Muiden. Tijdens zijn wekelijkse uitstapje naar Terschelling ("Maandag is mijn weekend") heeft Kleuver de tijd om even achterover te leunen en zijn gedachten te laten gaan. Natuurlijk was het de fusie die hem op het idee bracht en na de Muier Schipperbitter uit 1984 vond hij het wel tijd worden voor een nieuw drankje met een eigen taste.

De barman haalt de fles tevoorschijn. "Private label, de etiketten en de flessen hebben we vorige week pas uitgezocht", vertelt Kleuver trots. Nieuwsgierig geworden is de verleiding om even te proeven te groot. Een klein slokje is al genoeg voor een goede indruk, verzekert de barman.

'Het GooisMeertje is echt geen hoofdpijndrankje hoor'

Op het verkeerde been gezet door een wat zoetige geur die je nauwelijks proeft, blijkt er toch wel degelijk een alcoholpercentage van 25% aan dit drankje te kleven. De basis van dit verfrissende drankje is nobel met een krentenlikeur. "Echt geen hoofdpijndrankje hoor; misschien niet geschikt om de hele avond te drinken, maar wel lekker", vindt de bedenker zelf. "Met wat ijs echt een drankje voor de zomer", is de mening van de inmiddels aangeschoven Tinka Goudsmid. Naast stamgast is deze 52-jarige ook de aanjager van de Facebookpagina MuidenBoeit. "We hebben ruim 700 volgers, wel voornamelijk Muiders, maar dat is toch best een hoop", vertelt ze enthousiast. Zelf is Goudsmid meestal rond borreltijd in Ome Ko te vinden. Het voelt voor haar als het verlengde van haar huis. "Het is echt een huiskamer, die sfeer weten ze goed neer te zetten." Vroeger toen ze nog zeilde, kwam ze hier al borrelen. Het fijne aan Ome Ko is dat je er gewoon kunt binnenlopen en altijd wel iemand tegenkomt die je kent. "Je hoeft niet af te spreken." En het gaat nog veel verder volgens Goudsmid. "Het café vervult een belangrijke sociale rol. Na je verjaardagsfeestje thuis kom je hier nog een borrel halen en ook na een huwelijk of begrafenis praten de gasten na bij Ome Ko."

Allerlei pluimage
Jong en oud, uit Amsterdam met een bootje of toeristen die het Muiderslot bezoeken: iedereen voelt zich hier thuis volgens de 73-jarige stamgast die hier al twintig jaar lang een kopje koffie komt drinken. Hij komt voor een praatje, kent zowat iedereen en gaat zo weer lekker naar huis. "Ik kom hier voor de mensen die ik ken. Als Ome Ko er niet was dan bleef ik gewoon thuis. Hier is de sfeer open en gemoedelijk, iedereen is welkom", zegt hij nog snel voordat hij echt de deur uit stapt.

Veel tijd om even zelf een kopje koffie te drinken krijgt de barman niet. De volgende gasten dienen zich al weer aan. Twee heren in pak zoeken een plekje. En ook stamgast Pieter van Buijtenen schuift aan. "Het is hier leuk, je hebt hier vogels van allerlei pluimage. De Gooise types, zeilers en Muiders."

Vooral onder de zeilers is Ome Ko een fenomeen, weet hij te vertellen. Zo stonden vroeger de locals, waaronder de hoefsmid, samen met de leden van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereniging in het café. "Maar dat mengde, als je maar een beetje normaal deed", voegt Van Buijtenen zijn herinnering kleur bij. "Muiden is een passantenstadje, de acceptatie van vreemdelingen is groot; je moet alleen geen kapsones hebben."

Voor iedereen staat de deur altijd wagenwijd open.