Oud-hockeyster Margriet Zegers schaatst overmorgen 200 kilometer.
Oud-hockeyster Margriet Zegers schaatst overmorgen 200 kilometer.

'Sven Kramer gaf me raad: nooit stoppen'

BUSSUM - Met een beetje 'pech' staat ze over twee dagen meer dan negen uur non-stop op de schaats, maar wel voor het goede doel. De Bussumse oud-hockeyster Margriet Zegers trekt haar schaatsen aan om geld op te halen voor onderzoek naar Cystic Fibrosis (CF), taaislijmziekte. Er staat haar wel een barre tocht van 200 kilometer op de Oostenrijkse Weissensee te wachten.

door Sjoerd Stoop

Het meedoen aan de goededoelenschaatstocht kwam zomaar op het pad van de Bussumse. Schaatsen doet ze al even, maar dat was tot voor kort meer voor de lol. "Ik schaats elke week, gewoon omdat ik sporten nog steeds erg leuk vind. En als echte Fries moet je gewoon schaatsen. Op de schaatsbaan kwam van het één een beetje het ander. Ze vroegen me om mee te doen aan Skate4Air. Ik twijfelde eerst even omdat ik nog niet supergoed kan schaatsen en ook niet zulke grote afstanden. Maar Jochem Uytdehaage heeft me over de streep getrokken."

Goede doel
Het geld dat Skate4Air ophaalt gaat geheel naar onderzoek naar CF, een slopende en ongeneeslijke ziekte. Door CF ontstaan ademhalings- en spijsverteringsproblemen. De helft van de patiënten wordt niet ouder dan 18 jaar. Het goede doel spreekt Zegers enorm aan. "Vlak na mijn topsportloopbaan deed ik mee aan de marathon van New York, ook voor het goede doel. Daar deed een jongen aan mee, al hardlopend met zuurstofflessen. Dat bewonderde ik enorm. Deze jongen had ook CF en leeft, vooral door het goede onderzoek, nog steeds. Op de sportschool sprak ik roeitweeling Vincent en Tycho Muda. We raakten aan de praat en ik vertelde dat ik erover nadacht om mee te doen aan Skate4Air. Ze vertelden dat hun neefje van 8 jaar ook CF heeft. Dat gaf me de doorslag: ik besloot om mee te doen en geld op te halen voor hun neefje, Jacob. CF is echt een zware en vreselijke ziekte, des te meer omdat de patiënten vaak niet oud worden. Maar er wordt goed onderzoek gedaan en dat zorgt er ook voor dat mensen met CF steeds ouder worden. Goed onderzoek helpt dus echt."

Pure kracht
De afgelopen maanden heeft Zegers veel schaatsuren gemaakt om ervoor te zorgen dat haar avontuurgaat lukken. Want zó lang en zó ver schaatsen, daar moet je wel wat voor kunnen. "Het wordt best even aanpoten, want 200 kilometer is een heel eind. Het duurt uren. Een paar weken terug schaatste ik voor het eerst zeven uur achter elkaar. Dat was wel wat. Vooral het laatste deel schaats je op pure wilskracht. Sven Kramer heeft me een goede raad gegeven: niet stoppen, gewoon doorgaan. Daar gaan we dus voor."

Veel bekenden hebben me al gesteund

Vertrouwen
Toch heeft de Bussumse het vertrouwen dat het wel goed gaat komen met haar avontuur. "We schaatsen met een groep, dus je kunt je ook aan elkaar optrekken. Het zal wel zwaar worden, maar het moet ook wel een beetje een feestje worden. En we weten waarvoor we het doen."

Geld ophalen
De tocht volbrengen en veel geld ophalen voor het goede doel: dat zijn overmorgen de twee voornaamste doelen van Margriet. Ze heeft ondertussen al meer dan 2000 euro opgehaald, maar dat mag vanzelfsprekend nog meer worden. "Veel bekenden hebben me al gesteund, maar ook veel anderen hebben al geld gegeven. Hoe meer, hoe beter. Geld doneren kan nog. Dat kan op www.skate4air.nl/nl/participants/profile/800."