De carnavalsoptocht is ieder jaar een feest voor jong en oud.
De carnavalsoptocht is ieder jaar een feest voor jong en oud. Archieffoto: Sjoerd Stoop

De Vestingnarren maken zich op voor viering 50-jarig bestaan

door Yvette Geerts

GOOISE MEREN - De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor hun buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief in hun woonkern zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er graag een paar aan u voor. Deze week: de Naardense Andre Weitjens, ofwel Prins Ravel L van De Vestingnarren.

Het is nu nog stil in de straten van de Vesting. De grote steek die op de gevel van de woning van Prins Ravel L prijkt is voor de oplettende passant zo'n beetje de enige zichtbare voorbode van het feestgedruis dat op zes februari in de straten van Naarden en dus ook in de Vesting losbarst. Die zaterdag, om 13.11 uur precies, wordt het startsein gegeven voor de Grote Optocht van De Vestingnarren.

Achter de schermen
Achter de schermen is het wel degelijk druk en worden er al maanden allerlei voorbereidingen getroffen. Ook het feesten is al lang begonnen, met natuurlijk op 11 november de aftrap en de bekendmaking van de prins. Zijn benoeming tot prins kwam voor hem wel een beetje als een verrassing. Hij wist dat zijn naam al een aantal jaar gonsde als het ging om de geruchten wie de nieuwe prins ging worden, maar de vraag kwam deze zomer toch nog onverwacht. Hij besefte dat het carnaval dit jaar anders ging worden voor hem. Want prins zijn betekent niet alleen maar de hele tijd alaaf roepen. Een prins moet overal zijn neus laten zijn, van feestjes tot officiële gelegenheden en bezoekjes aan collega-carnavalsverenigingen. Druk dus en dan slaat hij alle verzoeken om Naardense basisscholen te bezoeken nog af.

Geen avond vrij
Vanaf 11 november heeft Weitjens al bijna geen vrij weekend meer gehad, maar hij geniet er wel van. "Als je niet meedoet met de gekkigheid houdt het op", is zijn oordeel. Gelukkig kan hij leunen op zijn adjudanten, de Raad van Elf en het grote aantal vrijwilligers binnen en buiten de carnavalsvereniging. Overigens hoef je volgens Weitjens niet elk jaar naar het zuiden af te reizen om carnaval te vieren. "In Naarden zit het carnaval goed in elkaar." En dat zal zeker aan het grote aantal vrijwilligers liggen en de optocht die jaarlijks veel belangstelling trekt onder de Naarders. "Veel mensen in Naarden leven naar die optocht toe", aldus de enthousiaste prins.

555 leden
Of het er precies 555 zijn weet Weitjens niet, maar het aantal leden van De Vestingnarren komt ruim boven de 500 uit. "Het moet een beetje een carnavalsgetal zijn, dan is dat wel een mooi getal", grapt hij. Een behoorlijk aantal leden en daar is deze prins best wel trots op. Onlangs was hij op de koffie bij zijn collega-feestvierders uit Bussum, de Gooische Carnavalsvereniging De Erwtenschieters. "Daar hebben ze zo'n vijftig leden en ook bij andere verenigingen hoor ik dat soort aantallen." Het aantal leden zegt ook meteen iets over de populariteit en de verbroedering van Naarden. Er is veel enthousiasme binnen de carnavalsvereniging met een harde kern en ook veel verjonging. De gemiddelde leeftijd van de Raad van Elf ligt ergens rond de 30 jaar. Weitjens: "Elke vereniging staat of valt met de betrokkenheid van de leden en vrijwilligers. Ook de feestjes van de Naardense carnavalsvereniging worden goed bezocht." Op het Prinsenbal afgelopen zaterdag vierden zo'n 300 carnavalsliefhebbers een feestje in De Sprong en voor het jubileumfeest dat dit weekend in De Lunet plaatsvindt zijn al ruim 900 kaartjes verkocht.

'Als je niet meedoet met de gekkigheid, dan houdt het op'

Reuring
Weitjens vertelt wat er allemaal komt kijken bij de talloze feestjes en activiteiten, zoals de kleding en de choreografie voor de dansmariekes en het bouwen van de praalwagens. Het begint met een handjevol vrijwilligers, zo'n tien tot vijftien mensen. Dat groepje groeit naarmate het carnaval dichterbij komt tot een heel leger vrijwilligers. "Het is ook belangrijk dat er veel activiteiten georganiseerd worden, dan gaat het leven."
Ook alle geheimzinnigheid, zoals de keuze van de prins en de praalwagens, houdt de gemoederen in Naarden bezig. Veel van de carnavalvierders zijn ook lid van de tennis- of hockeyvereniging in Naarden en die steken elkaar allemaal aan. Er wordt ook druk gelobbyd. Voor advertenties van de lokale ondernemers in het jaarlijkse magazine De Vesting Nar tot aan het mensen warm maken om deel te nemen aan de optocht. De praalwagens voor de optocht, dat is een verhaal apart. Maanden van voorbereiding en geheimhouding gaat hier in zitten, met als climax natuurlijk de optocht zelf op carnavalszaterdag. Maar ook bij het bouwen van de praalwagens wordt elke gelegenheid aangegrepen om reuring te creëren en spanning op te bouwen. Weitjens vertelt dat er een aantal weken voor carnaval zelfs een avond wordt gepland om erachter te komen hoe de wagen van je 'concurrent' eruitziet. "Iedereen neemt dan één onderdeel mee van zijn wagen en dan begint het raden."
Een andere bijzondere activiteit is het jaarlijkse G-Carnaval dat dit jaar op dertig januari wordt gehouden. "We hebben hiervoor diverse organisaties aangeschreven, waaronder Sherpa." Volgens Weitjens altijd een hele bijzondere en leuke middag met gemiddeld 80 tot 100 deelnemers. Natuurlijk komt er voor zo'n middag wat extra organisatie kijken: het vervoer alleen al is een hele kluif. Maar De Vestingnarren doen het graag. Ook de bewoners van Amaris De Veste komen een middagje feestvieren in De Sprong. En natuurlijk zijn daar de Raad van Elf, de adjudanten en de prins zelf bij aanwezig.

Jubileumfeest
Lid of geen lid, carnavalsliefhebber of niet, ze zijn zaterdag 23 januari allemaal welkom op het jubileumfeest in De Lunet. Je moet alleen wel boven de achttien jaar zijn en je aan de dresscode 'black en white' houden. De carnavalsoutfits kunnen dus nog even thuisblijven.
Volgens Weitjens kan de feestvierder zich voorbereiden op een gezellig avondje met een aantal bijzonder gasten. De surprise-act is inmiddels ook al bekend: Danny de Munk. Verder betreden Tim Douwsma, Alex (u weet wel: van 'Een bossie rooie rozen') en partyband Stoot het podium.

Op 6 februari ontvangt Prins Ravel L  de sleutel van Naarden.