Caatje (links) in een scène in de Bussumse Tindalvilla.
Caatje (links) in een scène in de Bussumse Tindalvilla. Foto: Sun Cat Productions

'Ik wilde zo graag dat de film er kwam, ik heb alles zelf gedaan'

BUSSUM - Ze komt net uit Amsterdam gesjeesd. Rood gestifte lippen, hippe kleding en druk, druk, druk. Tijd voor een drankje. In de tas van Caatje van Leeuwen zit de film. Ze verliest de tas dan ook geen moment uit het oog. De band wordt zo afgeleverd bij Filmhuis Bussum waar deze week de eerste vertoning is. Haar motto is art is never finished. En dat geldt ook voor deze korte film genaamd 'The Upper Crust', waar ze nog veel mogelijkheden in ziet, het liefst in de vorm van een miniserie.

door Jessica de Jong

Caatje komt uit Bussum, haar ouders wonen hier nog en ze dankt de vele Bussumers die het via crowdfunding financieel mogelijk hebben gemaakt dat de film er überhaupt is. Al haar tijd en energie heeft ze er de laatste tijd in gestoken. "Ik heb genoten van het proces", vertelt ze enthousiast. "Ik denk dat het ook dicht tegen het beste resultaat aan zit, hoewel het nooit perfect is. Af en toe liep ik dood, maar dan ga je door en ontdek je weer diepere lagen."

De 33-jarige filmmaker beschikt over diverse kwaliteiten. Zo heeft ze het script geschreven, was ze één van de twee actrices, heeft ze de locatie uitgezocht, de regie op zich genomen, de film ge-edit en het project financieel mogelijk gemaakt. "k wilde zo graag dat die film er kwam, maar ik had niet veel budget. Daarom heb ik gewoon zelf heel veel gedaan."
Een multitalent dus. "Ik kon niet voor alles mensen zoeken die mij voor weinig geld konden helpen. En dus heb ik een nieuwe laptop gekocht zodat ik kon editen. Lastig, want alles moet wel kloppen, zoals het geluid en de muziek. Het was niet ideaal, wel leerzaam. In totaal hebben rond de 20 mensen meegewerkt."

The Upper Crust begon als een Engelstalig toneelstuk dat ze samen met Claire Schuyffel schreef en vele malen heeft gespeeld. "Ik ken het door en door. Ik ken alle zinnen uit mijn hoofd." De Engelse cultuur spreekt Caatje erg aan, zo studeerde ze zelf in Londen klassiek theater. De film is 30 minuten en is in het Engels met Nederlandse ondertiteling. Het verhaal gaat over twee Engelse dames die samen theedrinken. Ze zijn goede vriendinnen. Ze denken dat ze altijd eerlijk en open tegen elkaar zijn geweest. Maar dan verschijnen er toch wat 'cracks in the upper crust' ofwel barsten in de toplaag. Duistere geheimen, leugens, alles komt voorbij. Het verhaal gaat over het leven in een 'gouden kooi' en wat erbij komt kijken om dat te behouden.
Toen Caatje besloot om er een film van te maken, dacht ze voor een locatie direct aan de Bussumse Tindalvilla. "Ik ken de bewoners en wist direct dat het een prachtige locatie was. De sfeer, de ruime hal, het karakter. We hoefden niet veel te doen aan de aankleding. Ik heb wel het servies dat ik van mijn oma heb geërfd, gebruikt. Dat deed ik al toen dit stuk nog een toneelstuk was. In totaal hebben we drie dagen gedraaid."
Hoewel ze enorm veel geïnvesteerd heeft in The Upper Crust denkt ze niet dat ze er iets aan zal verdienen. "De film draait deze week voor de investeerders en een besloten clubje in Filmhuis Bussum. Daarna heb ik in Toon, aan de Jan Evertsestraat in Amsterdam, op zaterdag 30 januari om 19.00 uur de première. Een kaartje kost 10 euro. We hebben cupcakes en champagne bij ontvangst. Later zal ik proberen de film aan te melden bij festivals of een omroep. Het liefst wil ik het verhaal verder ontwikkelen tot een miniserie", besluit ze ambitieus.