Het Weesper stadhuis: volgende week bespreekt de raad daar de nieuwste stap.
Het Weesper stadhuis: volgende week bespreekt de raad daar de nieuwste stap.

Eenzaam Weesp wendt zich tot Gooise Meren

Eenzaam Weesp wendt zich tot Gooise Meren

In gesprek over Sociaal Domein en Belastingen

BUSSUM - Waar een gemeentelijke fusie niet lukte, komt mogelijk wel een samenwerking tot stand. Weesp zoekt noodgedwongen toenadering tot de nieuwe gemeente Gooise Meren.

De afgelopen maanden blijkt Weesp al op ambtelijk niveau gesprekken te hebben gevoerd met de gemeente Bussum. Die gesprekken worden op korte termijn voortgezet met Gooise Meren. Ook staat er een snel samenzijn met de burgemeesters op de agenda. Waarom? Weesp staat er alleen voor nu samenwerkingspartner Wijdemeren het laat afweten.
Om het hele verhaal te begrijpen moeten we even terug naar 2012. De voorgenomen GV4-fusie van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum klapt voornamelijk doordat Weesp en Bussum niet samen door een deur kunnen. Muiden, Naarden en Bussum komen kort daarna tot de plannen voor een Gooise Meren-fusie en Weesp blijft alleen achter.

Uniek samenwerkingsverband
Om alle taken in het Sociaal Domein te kunnen opvangen richt de gemeente een uniek samenwerkingsverband op met de buurgemeenten langs de Vecht: de gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht. Maar in Wijdemeren gaat een andere wind waaien als daar het CDA in het college komt na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Wijdemeren maakt onverwachts bekend op 1 januari 2019 te willen fuseren met Hilversum en beëindigt daarmee in een klap de samenwerking tussen de Vechtgemeenten. Weesp staat er vanaf 2017 alleen voor. De provincie voert de druk op Weesp inmiddels enorm op om ook mee te fuseren met Wijdemeren en Hilversum, maar Weesp lijkt daar niet op te zitten wachten. De gemeente is zich daarom aan het beraden op de bestuurlijke toekomst en probeert tegelijkertijd ook de zorg en andere afspraken te waarborgen.

Onverwachts, niet onlogisch
De stap naar Gooise Meren komt onverwachts, maar is niet onlogisch. De gemeenten Muiden en Weesp werkten voorheen op een aantal gebieden al nauw samen.