David Bowie kwam als eerste naar Bussum

BUSSUM - Het was twee jaar voor zijn grote doorbraak met 'Space Oddity' en er werd toen nog wel een beetje om hem gelachen, maar het mag nu een halve eeuw later toch met trots gezegd worden: het allereerste buitenlandse optreden ooit van David Bowie was bij ons, in Bussum. De eerder deze week overleden megaster kwam op 8 november 1967 naar ons dorp voor tv-opnames.

door Sjoerd Stoop

David Bowie kwam naar Studio Concordia voor opnames van het jongerenprogramma 'Fenklup', gepresenteerd door zanger Rudy Bennett. Wie verwacht dat er destijds hordes met gillende meisjes hun idool stonden op te wachten, komt bedrogen uit. Van glitter en glamour was nog geen sprake: Bowie was net 20 jaar en nog totaal onbekend. "Er werd toen van alles geprobeerd om David Bowie op de kaart te zetten. Nederland gold een beetje als opstapje, want als je als artiest hier wist aan te slaan dan kon het wel eens wat worden", vertelt Bowie-fanaat en auteur Antoine Loogman. Terwijl veel tv-programma's later een moord zouden doen om de wereldster te gast te hebben, kwam het Bussumse optreden een beetje vanzelf. "De Engelse platenbazen benaderden hun Nederlandse collega's zelf om Bowie te kunnen promoten. Van het één kwam het ander."

Een lachertje
Het bewuste optreden van David Bowie zou niet de geschiedenisboeken ingaan als zijn grote doorbraak. Allesbehalve. Loogman: "David Bowie zong het nummer 'Love you till Tuesday', dat helemaal geen succes werd. Er werd zelfs gelachen om hem, ze vonden Bowie maar een rare vogel. Hij was verlegen en broodmager. Daar kwam nog eens bovenop dat hij een superstrakke broek aan had en het geheel er, met een nogal futuristisch tv-decor, een beetje apart uitzag. En toen moest hij nog gaan zingen. Later zou het allemaal wel goed komen met hem, maar dat had toen niemand kunnen bedenken."

Bezoek 'puur toeval'
Dat Bowie nou net naar Bussum kwam voor zijn eerste optreden was net zo vanzelfsprekend als verrassend. Bussum was dan wel de 'hoofdstad' van de Nederlandse tv, normaal gesproken werd 'Fenklup' ergens anders opgenomen. "Het tv-programma kwam maar voor één keer naar Bussum. Dat was om de kleuren-tv te promoten, dat kwam toen net op. Bussum was de enige plek waar je toen al kleuren-tv kon maken: er stonden wel 3 kleuren-tv-camera's. Dat was toen heel wat."

Al met al duurde het bezoek van David Bowie aan Bussum twee dagen en drie nachten. De zanger en zijn manager kwamen naar Motel Naarden om daar te overnachten. Het motel stond aan de Amersfoortsestraatweg en werd zo'n zeven jaar geleden gesloopt. Er gaat zelfs een verhaal dat David Bowie met platenbaas Jan Corduwener van Phonogram tussen de bedrijven door een ommetje door Naarden-Vesting maakte. De zanger kon nog zonder problemen over straat.

Al met al duurde het eerste bezoek van Bowie aan Bussum twee dagen

Jaren later, toen kleuren-tv gemeengoed was en David Bowie na 'Rebel Rebel', 'Heroes' en 'Under Pressure' écht een megaster was, kwam hij nog eens terug naar Bussum. Om precies te zijn op 15 september 1991. Weer voor tv-opnames en weer naar Studio Concordia. "Bowie kwam toen naar ons land met zijn rockband Tin Machine voor een optreden voor het tv-programma 'Countdown' dat bij jullie werd opgenomen. Het was toen heel anders dan 34 jaar eerder. Je kon toen wel echt merken dat er een superster langskwam. Voor de deur van het studiocomplex aan de Graaf Wichmanlaan stond een groepje fans om handtekeningen te jagen. Daar maakten ze graag even tijd voor vrij. Naast David Bowie waren ook Simply Red en Julian Lennon te gast. Tijdens Bowies eerste bezoek was Pink Floyd er ook. Daar mogen jullie in Bussum best trots op zijn."