Klaas Oosterom verzorgde 1/3 van alle bijdragen.
Klaas Oosterom verzorgde 1/3 van alle bijdragen. Foto: Jessica de Jong

Jubileum voor rubriek van Historische Kring Bussum

BUSSUM - Iedere week weer zijn het de leden van de Historische Kring Bussum die een bijdrage leveren aan deze krant. Inmiddels is het precies tien jaar geleden dat de eerste column verscheen.

door Jessica de Jong

Vanuit zijn woning aan het Majellapark is het Klaas Oosterom die bijna wekelijks een bijdrage levert. En als hij het zelf niet schrijft, dan zorgt hij ervoor dat iemand anders een onderwerp oppakt en uitzoekt. Lopend op de plek waar menig Bussumer is geboren, gaat Oosterom op de foto: het Majellaterrein. Historische grond, verhalen, zaken uitzoeken: hij draait er zijn hand niet voor om en weet zichzelf altijd te inspireren en te motiveren om op zoek te gaan naar een mooi verhaal.

De rubriek begon in januari 2006 in de toenmalige BussumseKrant. "De drukkerij van de Naarder Koerier nam het initiatief voor deze krant en voor de rubriek. Op dat moment was er geen Bussumse krant, enkel het advertentieblad van de Gooi en Eembode. De Koerier sprong dus in dit gat en vroeg ons of wij een wekelijkse rubriek konden verzorgen. Het antwoord was 'ja' en in dat eerste jaar is de rubriek 45 keer verschenen. Bijna wekelijks dus, aangezien er een zomerstop was van de krant. Sinds 5 jaar is de naam van de krant veranderd in BussumsNieuws. De rubriek 'Uit de historie van Bussum en omgeving' is gebleven.

De eerste bijdrage werd geschreven door Lars Wieringa, toen vrijwilliger bij de kring. In de beginjaren was ook Hans Jonker erg actief en recent schrijft hij weer veel. "Ik denk dat hij ongeveer 1/3 van alle bijdragen heeft verzorgd. Ik ben zelf sinds 2010 bij de Historische Kring Bussum betrokken. Inmiddels heb ik ook 1/3 van alle rubrieken geschreven. We werken nu met vijf of zes mensen aan de rubriek en ik ben eindverantwoordelijk. Ik vraag mensen om iets uit te zoeken of iets aan te leveren; dat gebeurt overigens ook wel eens ongevraagd." Neem bijvoorbeeld Ton Longayroux die tegenwoordig in Frankrijk woont. Hij leverde 'herinneringen van een Bussumse jongen' aan. Die teksten heeft Oosterom bewerkt tot enkele afleveringen van de serie. "Op de site van de Historische Kring Bussum staan wel 30 van zijn verhalen. De leukste hebben we in de krant gepubliceerd."

Villa 't Hoog
Waar Oosterom zelf veel plezier aan heeft beleefd, is het uitzoeken van het verhaal achter een ansichtkaart met daarop de afbeelding van een protestants ziekenhuis in het Spiegel. "Het betrof Villa 't Hoog en de geschiedenis bleek erg interessant. Ik heb er dan ook een drieluik over gemaakt." Hij vertelt dat de villa tegenwoordig Oud Delta heet en aan de Graaf Wichmanlaan te vinden is op een enorm stuk grond met onder andere een koetshuis. "Ik begon met het uitzoeken van de geschiedenis van het ziekenhuis, daarna achterhaalde ik dat de villa in 1887 in eigendom kwam van de heer Kruyt, een man van aanzien. Hij was directeur-uitgever van dagblad De Standaard. De villa werd, toen het Diakonessenhuis in Naarden klaar was, gekocht door huisarts Postema. Hij kon er pas na de oorlog in omdat de Duitse bezetters er in zaten. De huidige bewoner is een dochter van diezelfde arts, die nu dik in de tachtig is. Ik achterhaalde dat de arts een boek had uitgebracht met microfoto's van planten. Dat vernam ik op internet. Het bleek in vier talen uitgegeven te zijn, de dochter wist dat niet." En zo belandt Oosterom van het ene verhaal in het andere verhaal en komt er van alles op zijn pad. Hij zoekt in archieven, op het internet en praat met mensen.

Klaas Oosterom belandt van het ene verhaal in het andere

Handje erbij
Soms hebben de verhalen ook een actuele aanleiding, zoals laatst toen een nieuwe film verscheen van de Bussumse Annet Betsalel over een joodse zakenman en een Duitse soldaat. De film heet 'Treffpunkt Erasmus' en draaide in het Filmhuis Bussum. Wij schreven erover. Ook wanneer er weer een nieuwe editie verschijnt van het Bussums Historische Tijdschrift van de vereniging wordt er een mooi verhaal uitgelicht. Voorlopig heeft Oosterom nog ideeën genoeg. Hij is nu 76, pas sinds vorig jaar heeft hij een brilletje om te lezen. Hij heeft er nog steeds lol in, maar een handje erbij zou fijn zijn. Wie interesse heeft mag zich altijd melden bij de Historische Kring om mee te werken aan de rubriek 'Uit de historie van Bussum en omgeving'.

De eerste editie van de rubriek.