Deze meiden bonden op de laatste dag de schaatsen onder.
Deze meiden bonden op de laatste dag de schaatsen onder. Foto's: Yvette Geerts

Winterse gevoel ontbrak, maar terrassen zaten vol

BUSSUM - Het plein voor het gemeentehuis van Gooise Meren oogt weer kaal na zo'n maand schaatsen bij Bussum op IJs. De winter liet het afweten, maar daardoor lieten de enthousiaste schaatsers zich niet tegenhouden. Er werd volop geschaatst en ook de nieuwe initiatieven werden goed ontvangen, laat de organisatie weten.

Zo was er een echte ijshockeycompetitie met een spannende ontknoping op zondag en ook een drukbezochte bingo-avond en -middag in het restaurant. Het aantal jonge schaatsertjes bleef gelijk aan vorige jaren, opvallend was daarbij het grote aantal ouders dat de schaatsen onderbond. Ellen Hazenberg, al acht jaar betrokken bij de organisatie van dit winterse spektakel, kijkt op de laatste dag terug op een aantal bijzondere momenten.

"Kinderen van de Julianaschool Kwartellaan zijn met 25 gehandicapte kinderen het ijs op gegaan en ook hadden we via de Zonnebloem weer mensen in een rolstoel op de schaatsbaan." Het echte winterse gevoel ontbrak natuurlijk door de hoge temperaturen, maar volgens Ellen was je dat vergeten zodra je op het ijs was. "Voordeel was dat je wel lekker lang op het terras kon zitten", voegt ze er nog aan toe.
De organisatie ziet wel met enig angst en beven de energierekening tegemoet. "Die valt in maart op de mat, maar gelukkig hebben we in de loop van de jaren wel een buffer opgebouwd." De gesprekken over de tiende editie die deze week met de gemeente plaatsvinden gaan dan ook niet over de energierekening. Belangrijkste onderwerp zal wellicht de locatie voor deze jubileumeditie zijn. Want met de aanstaande verbouwing van het gemeentehuis van Gooise Meren zal Bussum op IJs uit moeten kijken naar een nieuwe locatie. Ellen: "We hebben wel een aantal plekken op het oog, maar zo makkelijk is het niet. We willen het wel graag zo dicht mogelijk in het centrum houden, anders gaat een groot deel van de sfeer en toegankelijkheid verloren."

Wie wilde schaatsen liet zich niet tegenhouden door het warme weer en de drukte op de baan. Zo waren er drie meiden die zeker wel twaalf keer op het ijs hebben gestaan. Ook deze laatste dag waren ze van de partij en maakten graag wat tijd voor een foto. "We komen om te schaatsen maar ook voor de gezelligheid en de leuke muziek", lieten ze weten. Dat de baan soms overvol was baarde de vrijwilligers van de Koninklijke EHBO Nederland wel de nodige zorgen. "Kinderen die zonder handschoenen het ijs op gaan, botsingen, gebroken polsen, pijnlijke neuzen en verwondingen aan wenkbrauwen", somt een van de vrijwilligers op." Afgelopen zaterdag moest er nog een ritje naar het ziekenhuis aan te pas komen toen er een botsing op het ijs plaatsvond tijdens het discoschaatsen. Hoe het met het betreffende jongetje is afgelopen weet de organisatie niet. "We horen eigenlijk nooit iets over de afloop." Het is een beetje zoals de waslijn met gevonden voorwerpen. Schoenen, jassen, sjaals en handschoenen: er blijft van alles achter op en rond de ijsbaan, maar bijna niemand vraagt ernaar.

Een klein feestje vlak voor het einde van Bussum op IJs.