Elke dag post Jacqueline oefeningen en tips op Facebook.
Elke dag post Jacqueline oefeningen en tips op Facebook. Foto: Yvette Geerts

Jacqueline inspireert duizenden mensen per dag om te sporten

BUSSUM - Wat confronterend wellicht om direct na alle oliebollen, kerstdiners en champagne af te spreken met de Bussumse Jacqueline van Dijk. Maar gelukkig gaat het niet over afvallen. Wat deze personal trainer vooral wil is mensen inspireren tot een gezonder en fitter leven. Met haar Facebookchallengetrainingsprogramma's heeft zij in 2015 duizenden mensen aangezet om dagelijks een kwartiertje tot twintig minuten te sporten.

Ook in 2016 gaat Jacqueline door. Afgelopen maandag ging de eerste Facebookchallenge van 2016 van start met ruim 2.200 deelnemers. Het begon allemaal in 2014 toen Jacqueline een spontaan idee op Facebook zette: een paar keer per dag de trap op en neer en elke dag een keertje extra. Zo begon haar onverwachte succes. Met een gemiddelde van 2.000 betalende deelnemers per maand, voornamelijk vrouwen, sloeg deze manier van sporten behoorlijk goed aan. Jacqueline probeert haar succes te verklaren. "Er is zo veel, ook gratis, aanbod van deze manier van sporten, wat betekent dat je het anders moet doen." Ze wisselt elke maand van thema en werkt ook regelmatig met gasten. Zo waren in 2015 een huisarts, een visagiste en Lucia Rijker (voormalig (kick)bokser) al van de partij. "Maar het geeft vooral structuur, het is laagdrempelig, leuk en je krijgt er energie van", aldus Jacqueline. Zelf haalt ze er ook energie en inspiratie uit. Ze bedenkt steeds nieuwe toepassingen. Zo is ze in gesprek met het Reumafonds en wil ze een programma ontwikkelen voor hardlopers en vrouwen in de overgang. Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het zijn in feite gewoon dagelijkse online trainingen met allerlei oefeningen die je gewoon thuis kunt doen. Jacqueline doet de oefeningen zelf in haar huiskamer, neemt ze op en post ze elke ochtend stipt om zeven uur op de besloten Facebookpagina. Ook zijn er elke dag tips voor gezond eten en leven. Drie korte filmpjes met steeds een andere spiergroep die je eens lekker kunt trainen en elke maand een ander thema. "Het moet wel uitdagend en verrassend blijven", vertelt een energieke en steevast in sportkleding gestoken Jacqueline. En zoals alles staat en valt het met discipline. Jacqueline: "Het moet een vaste routine worden, net als tandenpoetsen. Je merkt dan vanzelf dat je je lekkerder voelt en gezonder leeft. En je sport dan wel alleen, maar toch ook in een groep, want deelnemers wisselen tips uit en motiveren elkaar via Facebook."
Hoewel Jacqueline zich niet als gezondheidsgoeroe wil neerzetten benadrukt ze wel het belang van goede voeding. Dus niet een dieet van wortels en komkommers, maar gewoon, een gezonde en fitte manier van leven.