Peter Kuijer en burgemeester Albertine van Vliet heffen samen het glas.
Peter Kuijer en burgemeester Albertine van Vliet heffen samen het glas. Foto: Bob Awick

Medaille voor supermarktheld

BUSSUM - Zonder enige vrees op een gewapende overvaller in je winkel afstappen. Dat doet niet iedereen, maar supermarktmanager Peter Kuijer deed dat anderhalf jaar geleden wel. Om precies te zijn op 5 juli 2014. De nu 56-jarige Bussumer heeft afgelopen zondag voor zijn daad uit handen van burgemeester Albertine van Vliet een heldenmedaille opgespeld gekregen.

De medaille die hij kreeg is de hoogste onderscheiding van de Stichting Carnegie Heldenfonds. Toch blijft Kuijer er zelf redelijk nuchter onder. Uiteraard voelt hij zich wel vereerd. Twee weken geleden werd hij gebeld. Of hij er prijs op stelde om deze bijzondere medaille te ontvangen. Hij lacht even als hij het vertelt. "Natuurlijk sta ik daar voor open. Ze wilden weten of ik akkoord ging zodat ze de medaille konden voorzien van een inscriptie." Hij pakt de medaille er even bij om de inscriptie voor te lezen. "Carnegie Heldenfonds, 5 juli 2014, en natuurlijk mijn naam", leest hij voor. Hij heeft ook geen groots feest gevierd. "We hebben het glas geheven en ik heb veel reacties van vrienden, familie en klanten gekregen." De medaille krijgt waarschijnlijk een plekje op kantoor, samen met het getuigschrift.

Over de overval zelf wil hij niet veel meer zeggen. "Het is tenslotte al anderhalf jaar geleden." Hij zat in zijn kantoor en zag de overvaller op de bewakingscamera's zijn supermarkt binnenstormen en vervolgens de kassamedewerker met een vuurwapen bedreigen. Kuijer aarzelde geen moment en greep in. Hij verraste de overvaller zodanig dat deze na een kort handgemeen op de vlucht sloeg. Zonder buit. Even later kon hij alsnog worden aangehouden. Het was overigens niet de eerste keer dat de Bussumse supermarkt werd overvallen. Eerder was het ook al raak. Toen ging het om een bende van overvallers die actief was in de omgeving. Deze keer bleek het om een alleen opererende crimineel te gaan die de Attent aan de H.K. Onnesweg als doelwit zag. Een woordvoerder van het Carnegie Heldenfonds laat weten dat er jaarlijks slechts enkele tientallen van deze medailles worden uitgereikt. Het blijft dus een uniek stukje edelmetaal en een bijzondere onderscheiding.