Overal waar het kan, protesteren de buurtbewoners.
Overal waar het kan, protesteren de buurtbewoners. Foto: Bob Awick

Meer dan honderd bewoners Bussum-Zuid tegen groter azc

BUSSUM - Steeds meer bewoners van Bussum-Zuid steunen het protest tegen de opvang van een groep van twaalfhonderd vluchtelingen op het naastgelegen Crailo. Al honderdvijftig buurtbewoners hebben een handtekening gezet.

Buurtbewoners Peter-Jan Schatens en Jacqueline Drogtrop trokken twee weken geleden aan de bel toen ze hoorden dat er vlak bij hen in de buurt nog meer asielzoekers opgevangen gaan worden. Ze vrezen vooral overlast van de grote groep. "We baseren ons op het verleden", vertelt Drogtrop. "Tot enkele jaren geleden woonden er ook asielzoekers op het complex, op het hoogtepunt eveneens ongeveer twaalfhonderd. We hebben er toen veel last van gehad. Er werd, om maar wat te noemen, veel rommel op straat achtergelaten. Het kwam ook een keer voor dat we tassen vol met kleren voor het goede doel aan de kant van de weg hadden gezet, toen heeft een groep al deze tassen overhoop gehaald en geplunderd. Lag de helft van onze kleren gedumpt in de bosjes. En zo waren er nog wel meer problemen. We dachten dat we er nu vanaf waren."

De twee Bussumers benadrukken verder nogmaals geen enkel probleem te hebben met de komst van asielzoekers. "We snappen heel goed dat we deze mensen op moeten vangen, maar we hebben vooral problemen met het grote aantal. Als er straks 400 vluchtelingen komen wonen op Crailo vinden we dat prima. Dan kunnen we ze als buurt ook beter opvangen. Dat houdt het hele 'probleem' beheersbaar. Zelf staan we dan ook meteen klaar om deze mensen te helpen."

Schatens laat weten dat de steun voor het protest hem erg verrast. "We hebben de afgelopen week 450 flyers in de buurt bezorgd. Dat heeft ons al 150 medestanders opgeleverd. Een deel van de buurtbewoners gaat ook helpen met het verdere protest. We hopen dat de gemeente, de provincie en het COA ons protest hoort. Let wel: er valt wat ons betreft geen onvertogen woord en we hebben ook eigenlijk geen zin in een felle protestactie in het centrum van Bussum, maar we hopen wel dat er wat gedaan wordt met onze bezwaren. Buurtbewoners kunnen ons protest steunen door contact met ons op te nemen op actiecomitebussumzuid@gmail.com."

De gemeente laat weten zich de zorgen van de buurt voor te kunnen stellen. De burgemeester heeft al een gesprek gevoerd met de bezwaarmakers en laat weten straks samen te overleggen over maatregelen die overlast kunnen tegengaan.