Angelique met de Makkeliek.
Angelique met de Makkeliek. Foto: Bob Awick

'Nooit meer rugpijn met de Makkeliek'

NAARDEN - Voor de cheque van 10.000 euro die Angelique Bakker heeft gewonnen bij het Beste Idee van Nederland heeft ze een mooie bestemming. Een tweedehands auto en een weekend weg met het gezin prijken hoog op de lijst van het gezin dat in de wolken is, maar een zware tijd achter de rug heeft.

door Jessica de Jong

Eindelijk breken er positieve tijden aan voor Angelique en Roy Bakker uit de Keverdijk. Na zeven jaar in de schuldhulpverlening gezeten te hebben, gaat het nu beter met het stel. Roy werd volgens eigen zeggen belazerd door een compagnon waardoor er schulden ontstonden. Daar kwam nog bovenop dat ze de afgelopen tijd veel dierbaren verloren. "Maar wij bleven altijd positief en werkten keihard door." Angelique werkte veel als schoonmaakster om alle schulden af te lossen. Het werk bracht Angelique op het idee van de Makkeliek. Een samenvoeging van de naam Angelique en makkelijk. "Ik moest sjouwen met emmers, het bukken, het tillen: makkelijk was het niet." Ze vertelt dat ze regelmatig door haar rug ging. En dus dacht ze na over een oplossing voor dit probleem. "Als je voor een schoonmaakbedrijf werkt, dan heb je vaak schoonmaakkarren om mee te werken. Die schuif je in een kast en zijn zo opgeruimd. Thuis kan je zo'n grote kar nergens kwijt. Ik liep al langer met het idee van een handige, opklapbare schoonmaakkar voor thuis. Iets simpels dat je zo in de kelderkast opruimt of aan de muur hangt."
Angelique ging eerst zelf aan de slag met haar uitvinding. In juli werd haar tuin haar werkplaats. Ze kreeg een wasrek van een klant, gebruikte een pin uit de barbecue, haalde wieltjes bij de Kringloopwinkel en bouten bij Gerrits. Haar man Roy dacht: laat maar gaan. Maar Angelique stond zelf helemaal achter haar idee. "Toen het in elkaar zat heb ik eerst eens geformeerd bij een klant van mij, een notaris, wat je moet doen als je een goed idee hebt. Al gauw bleek dat het veel geld kost om zoiets zelf van de grond te krijgen. Geld dat ik niet heb."
Na de zomer opperde Roy het idee om mee te doen aan het tv-programma 'Het Beste Idee van Nederland'. "Ik heb een tekening ingezonden en werd uitgenodigd. Ik moest voor de jury vertellen over de emmerkar. Veel mensen dachten dat het al bestond, maar dat was dus niet zo. Half oktober belde mijn oudste dochter of ik langs wilde komen. Zogenaamd voor een afspraak met de woningbouwvereniging. Toen de deurbel ging, stond tv-presentator Jochem van Gelder daar. Hij vertelde mij dat ik bij de laatste acht kandidaten zat. Ik had niets door", lacht ze terugdenkend aan het moment.
Daarna begon het proces van het uitwerken van het idee om tot een prototype te komen. "Dat was heel leuk, ik heb alles met de ontwerpers doorgesproken." Afgelopen zaterdag mocht ze het prototype laten zien in de grote finale. "Ik leek wel cool op tv, maar ik was erg zenuwachtig." Gelukkig kon Angelique rekenen op veel support. Een groep vrienden, familie en afgevaardigden van carnavalsvereniging de Vestingnarren waren meegekomen."Ik had wel zestig mensen mee; zo veel support hadden de andere kandidaten niet hoor", lacht ze trots. Angelique kijkt terug op een hele leuke dag. De jury beoordeelde haar plan met de meeste punten en ook het publiek thuis stemde via de sms op de Makkeliek. 'Ik geloofde het gewoon niet. Ik had gewonnen. Er kwamen bloemen, een cheque, een trofee. Het was gigantisch." We laten Angelique en Roy achter met een big smile. Hun dag kan niet meer stuk.