Het dagboek van Ina Steur.
Het dagboek van Ina Steur.

Oorlogsdagboek verschenen met verhaal Marinus Dubelaar

NAARDEN - Wat maakte Ome Rinus, eigenlijk Marinus Dubelaar, allemaal mee in de oorlog? Zijn nichtje Ina Steur hield een oorlogsdagboek bij en schreef daarin ook hele passages over haar oom uit Naarden. Het boek genaamd 'Als het weer eens vrede was', ligt nu in de winkel.

Ze schrijft over zijn arrestatie, over het moment dat ze hoorde dat hij was gefusilleerd, in 1942, en over de begrafenis in Naarden die zij bijwoonde, samen met haar vader. Marinus, broer van Ina's moeder, was elektricien en had een eigen zaak in Naarden aan de Cattehagenstraat. Marinus leidde tijdens de oorlog een verzetsgroep; de verzetsgroep droeg zijn naam, Dubelaar.

Henk Schaftenaar van de Stichting Vijverberg is bekend met Dubelaar. Hij heeft thuis nog een portret van de verzetsman en een werkboekje van zijn hand. Hij weet te vertellen dat de Naarder door een werknemer werd verraden. "Dubelaars overlijden had heel wat gevolgen in Naarden. Doordat burgemeester Boddens Hosang de mis van Dubelaar bijwoonde, werd hij op non-actief gesteld. Hij werd verdacht van vijandige sympathieën. Uiteindelijk is hij gearresteerd en als een soort gijzelaar gevangen gezet in Sint-Michielsgestel."

Na de oorlog is er een straat in Naarden naar hem vernoemd. Een foto van de straatnaam (en een uitgebreid artikel hierover) staat eveneens in het boek, tezamen met andere foto's van Rinus Dubelaar. De schrijfster, Ina Steur, was zelf 1 jaar oud toen de oorlog uitbak. 'Als het weer eens vrede was' is uitgegeven bij De Gooibergpers in Bussum.