Afbeelding
Foto:

Gemeentewerken

Stilaan nadert de dag waarop Bussum, Naarden en Muiden hun bestaan als zelfstandige gemeenten beƫindigen. Veel aandacht in de publiciteit krijgen daarbij de personen die in openbaarheid hun bijdrage aan het ingewikkelde proces van gemeentelijke herindeling leveren. De burgemeesters, de wethouders en de gemeenteraadsleden.

Buiten de schijnwerpers blijven de ambtenaren die de ontelbare besluiten voorbereiden en die daaraan uitvoering geven. En terwijl de gezagsdragers en politici bij zo'n gemeentelijke herindeling hun persoonlijke toekomst in een proces van mogelijke (her)benoeming of (her)verkiezing afwachten, wordt van de werknemers van de drie gemeenten vooral een groot vermogen tot aanpassing verwacht. En, tijdens de verbouwing gaan de werkzaamheden gewoon door.

De historische archieven van Bussum, Naarden en Muiden weerspiegelen dit contrast tussen de etalage en de schermachterkant. De kilometers papier die in de loop van honderden jaren zijn volgeschreven zijn het werk van heel veel secretarissen, referendarissen en commiezen. Pas in de loop van de twintigste eeuw verscheen hun naam op die paperassen, daarvoor waren zij niet alleen stil maar ook anoniem.

Gelukkig bevatten deze gemeentelijke archieven naast de ambtelijke documenten ook ontzettend aardige kijkjes-in-de-keuken zoals foto's van personeelsfeesten en van jubileumvieringen. En het leukst: foto's van de jubilaris op zijn of haar werkplek. Een geschiedenisles op zich, deze afbeeldingen. Van schrijven met de hand naar de typemachine, van het houten bureau naar de infobalie. En wat zagen de ambtenaren er vroeger "ouwelijk" uit!

Op de drempel van de gemeente Gooise Meren hierbij een greep uit de verzameling foto's van de drie oude keukens.

Hans Jonker

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding