Het Vestingkoor Naarden telt leden van 50 tot 80+ en zingt klassieke muziek.
Het Vestingkoor Naarden telt leden van 50 tot 80+ en zingt klassieke muziek.

Vestingkoor Naarden jubileert in Eemnes

NAARDEN - Zingen houdt je jong; het is niet voor niets dat vele leden van het Vestingkoor Naarden al decennia lid zijn. Het koor zelf bestaat 60 jaar en zal op 14 november haar jubileumconcert geven in de kerk in Eemnes.

door Jessica de Jong

Het koor staat al 35 jaar onder leiding van dirigent Wim van Gefffen, die de zaak professioneel aanpakt. Hij houdt strenge selecties bij de aanname van nieuwe leden en weet precies wat hij wil. Voorzitter Odette Gude vertelt dat ze zelf zeven jaar geleden bij het koor kwam en toen ook een stemtest moest doen met zowel de dirigent als het bestuur erbij. "Wim is keigoed in wat hij doet. Hij heeft een absoluut gehoor. Als iemand een halve toon te hoog zingt, dan hoort hij dat direct. Hij is behoorlijk perfectionistisch, want het moet gewoon goed klinken." Dat het goed klinkt horen de koorleden vaak terug na een optreden. Ze zingen regelmatig in verzorgingscentra of andere locaties in de hele regio en recent nog tijdens Vestival Vocaal in de Vesting.
Aan wedstrijden is in het verleden met veel succes meegedaan. Odette pakt de mappen uit het archief erbij. "Kijk, hier zie je foto's toen we meededen aan zangconcoursen. Getuigschriften waarop staat dat we hebben gewonnen." Mappen vol met diploma's en zwart-witfoto's komen tevoorschijn. Zestig jaar geleden begon het rooms-katholieke koor met uitsluitend Naardense leden.

Jubileumconcert
Het jubileumconcert wordt uitgevoerd in samenwerking met het kerkkoor van de Nicolaaskerk uit Eemnes, dat ook onder leiding staat van Wim van Geffen. De uitvoering is in de kerk van Eemnes. Een jubilerend koor uit Naarden-Vesting dat in Eemnes een feest viert? "Ja, we hebben wel gezocht naar een locatie in Naarden, maar niet gevonden. De Grote Kerk zou mooi geweest zijn, maar dat is voor ons gewoon te duur. In het verleden zongen we ook wel eens in de Witte Kerk en ook het Andreashuis was nu geen optie. Maar de kerk in Eemnes is prachtig, het zal daar ook schitterend klinken", zegt de voorzitter. Ze kijkt zelf met name uit naar het slotnummer. "Dan zingen we samen met het kerkkoor van Eemnes. Vijftig man sterk in de kerk, dat klinkt heel mooi. Met name als we de eindnoot zingen, dan galmt dat door de kerk." De koorleden hebben zich ook bemoeid met het repertoire. Ze konden ieder hun favoriete liedjes opgeven, waarvan een selectie is gemaakt. Zo staat onder andere 'Irish Blessing' van Chilcott op het programma, het favoriete lied van de voorzitter, maar er is ook een deel van de mis van Mozart en een stuk van Edward Elgar. Alles is a capella en er zijn geen solo's. De stukken zijn overwegend klassiek."

Het jubileumconcert vindt plaats op zaterdag 14 november om 20.00 uur in de St. Nicolaaskerk aan de Wakkerendijk 60 in Eemnes. Kaartjes kosten 10 euro, inclusief een drankje. Reserveren kan via dickydop@casema.nl of bel 035-5313205.

Voorzitter Odette Gude.