Symbolisch werden bij de officiële onthulling dagpauwoogvlinders opgelaten.
Symbolisch werden bij de officiële onthulling dagpauwoogvlinders opgelaten. Foto: Bob Awick

'Herdenkingsplek is er voor iedereen'

door Yvette Geerts

NAARDEN - Wethouder Marleen Sanderse onthulde maandag een herdenkingsmonument op het kinderhofje van Gedenkpark Nieuw Valkeveen. Op het monument kunnen nabestaanden een glazen gedenkplaatje plaatsen.

Bij de opening waren naast de wethouder en de ontwerpster van het monument ook enkele genodigden en nabestaanden aanwezig. De eerste reacties van de aanwezigen waren positief. "Erg mooi en het past qua sfeer, symboliek en grootte ook op deze plek." Wethouder Sanderse gaf bij de onthulling aan dat zij het een bijzonder moment vond. "Om hier, bij zoiets teers en intiems, als wethouder betrokken te mogen zijn, dat vind ik heel bijzonder."
Het kinderhofje werd in 2013 al uitgebreid en gerenoveerd, de onthulling van het monument was de laatste stap. Het kinderhofje is speciaal gecreëerd voor overleden kinderen tot en met 12 jaar, maar biedt ook plaats aan kinderen die voor de geboorte zijn overleden. De gemeente Naarden heeft gekozen voor een apart kinderhofje omdat juist bij het overlijden van een kind de emoties zo diep zijn. De familie heeft hiermee een plek om in rust en stilte bij het graf te zijn. Een kinderhofje was er nog niet eerder omdat er vroeger niet over het overlijden van een kind werd gesproken; tegenwoordig is het meer bespreekbaar en is er ook meer aandacht voor. De grotere begraafplaatsen beschikken vaak al wel over een afgeschermd deel voor kinderen, maar Nieuw Valkeveen is met het kinderhofje volgens Naarden uniek in de regio.

Kleurrijk
Het kinderhofje ligt op een lichte plek en is omringd door veel groen, er staan bankjes en een waterpomp en er liggen keien. Het monument, dat plek biedt aan 170 kleurrijke herinneringsplaatjes, is ontworpen door vormgever en ontwerpster Dirry de Bruin. Zij ontwierp al eerder een monument voor begraafplaats Westgaarde in Amsterdam. Het monument voor het kinderhofje is gemaakt van rvs, is in kleur gecoat en is ongeveer 2 bij 2 meter groot. "Kleur doet veel met je gemoed, het geeft mensen troost", licht De Bruin haar keuze toe. Naast kleur is er ook veel symboliek gebruikt, zoals een nachtegaal (symbool voor het avondgebed) en de bevestigingspunten zijn in de vorm van lauwertakken en ook de stenen en het water horen bij de beeltenis. Ook de gemeente is blij met de keuze voor een kleurrijk monument. "Bij kinderen mag het vaak wat frivoler, dat geldt ook voor een monument. Natuurlijk is er veel en diepe rouw, maar er is ook ruimte voor iets luchtigs en kinderlijks. Je staat ook stil bij de mooie herinnering, de mooie momenten van het leven. Je ziet soms ook ballen, vlinders of windmolens bij een kindergraf." Kenmerkend voor het kinderhofje zijn ook de kleinere graven. "Ouders kiezen daar eerder voor. Een groot graf is niet fijn voor een klein kindje. Een klein graf in de beschutting van een hofje geeft meer geborgenheid." Het monument is eigenlijk voor iedereen bedoeld. Zo kun je ook een gedenkplaatje laten plaatsen voor een kind dat lang geleden overleden is dat of ergens anders begraven ligt. Ook voor een kindje dat hier begraven ligt is de keuze vrij. Een gedenkplaatje mag, maar is niet verplicht. "Het is echt een vrije keuze, het is een herdenkingsplek voor iedereen." Op de eerste twaalf kleurrijke gedenkplaatjes heeft de gemeente de dichtregel 'Je bent niet meer waar je was, maar overal waar wij zijn' gezet. "Een schitterende keuze, het zorgt dat iedereen zich erin kan vinden", vindt De Bruin. "Het geeft het monument meerwaarde en sluit aan bij de sfeer van het kinderhofje."