Loes en Erik staan buiten voor het winkeltje Ruijsdael op 't Hoekje.
Loes en Erik staan buiten voor het winkeltje Ruijsdael op 't Hoekje. Foto: Bob Awick

Vestingbewoners halen opgelucht adem

door Yvette Geerts

NAARDEN - Op straat wordt hij gefeliciteerd en ja, soms zelfs omhelsd. Erik Klein Woolthuis is de nieuwe eigenaar van Ruijsdael op 't Hoekje en de hele Vesting is hem dankbaar. Hij laat het karakter van de winkel intact en naast de sigaren en lottoformulieren worden er nu ook boeken en wijn verkocht.

Daarmee behoudt de Naarder niet alleen de tabakszaak voor de Vesting, hij vult ook het gat op dat eerder dit jaar ontstond door het faillissement van Wijnwinkel de Vesting en Boekhandel Comenius. "Sigaren, boeken en wijn: dat past toch goed bij elkaar", vertelt de kersverse eigenaar. "Mensen zijn me dankbaar dat de winkel voortgezet wordt, er is al zo veel verdwenen uit de Vesting." Hij voegt er wel aan toe dat hij het natuurlijk niet alleen kan doen. Hij heeft wel klanten nodig. Zo'n twee weken geleden werd de overdracht aan zijn keukentafel getekend. Loes Kok, de vorige eigenaresse, staat hem nog anderhalve week bij met raad en advies, daarna gaat ze genieten van haar welverdiende pensioen. Voor Erik voelt het nog wel een beetje onwennig, maar hij heeft er enorm veel zin in. Hij komt uit een totaal andere hoek. In Amsterdam had hij een eigen bedrijf dat zich richt op onder meer financiële coaching en belastingadvies.

"De hectiek ga ik missen, ik had samen met mijn zakenpartner 35 man in dienst, maar ik wilde iets anders dan elke dag hetzelfde grijze pak en in dezelfde file. Maar als je een eigen bedrijf hebt ga je niet zomaar weg en of ergens anders in loondienst." Maar het kriebelde. Toen zijn vrouw hem vertelde dat Op 't Hoekje te koop stond, leek het hem in eerste instantie niets. Dat was twee maanden geleden. Inmiddels heeft hij hij zijn pak verruild voor minder formele kleding. Dat hij iets kon doen voor de Vesting heeft zeker meegespeeld bij zijn beslissing.

"Ik kan echt iets toevoegen en nee, we gaan niet verbouwen. Ik behoud het gezellige rommelige sfeertje, niet te strak. Het heeft ook een sociale functie en iedereen moet hier lekker gewoon in en uit blijven lopen." Voor Loes voelt het allemaal een beetje dubbel. Vorig jaar augustus overleed haar man Joop Pieëte, met wie zij zeven jaar de zaak runde. "Het was een hele zware tijd, maar ik ga nu lekker met pensioen", zegt ze slagvaardig.

Ze voelt zich erg gesteund door inwoners van de Vesting. Iedereen leefde al die tijd met haar mee. "Ik zal ze vreselijk missen", vertelt ze. Dat de tabakszaak blijft bestaan en zo veel mogelijk in dezelfde stijl wordt voorgezet was een van haar grootste wensen.

De uitbreiding met boeken en wijn juicht ze alleen maar toe.

Loes: 'Het was een hele zware tijd, maar ik ga nu lekker met pensioen'