De organisatie verwelkomt 1175 vocalisten bij Vestival Vocaal.
De organisatie verwelkomt 1175 vocalisten bij Vestival Vocaal. Foto: Bob Awick

Een weekend lang Vestival Vocaal in Naarden-Vesting

NAARDEN - Het vocale geweld barst op zaterdag 26 en zondag 27 september los in Naarden-Vesting. Dan staat de Vesting in het teken van het Vestival Vocaal, te beginnen met het Gooise korenfestival. Maar liefst 1175 vocalisten tonen hun zangkunsten op verschillende locaties in de Vesting. Op zondag is de opera 'Faust' de uitsmijter. "Een gevarieerd programma voor jong en oud op een inspirerende plek", aldus Roy Voogd, dirigent en oprichter van Stichting Amateurkoor.

door Mireille Detrixhe

Vestival Vocaal wordt voor de zesde keer georganiseerd. Aan het festival doen dit jaar 40 Gooise koren mee. Nooit eerder deden er zo veel koren mee. De populariteit om deel te nemen is groot. "Het heeft even tijd nodig gehad om tot wasdom te komen", zegt Roy Voogd namens de organisatie.

"Wat ik ongeveer zes jaar geleden inzag was dat de koorwereld met grote uitdagingen te maken zou gaan krijgen, zoals het op peil houden van het ledenbestand, het werven van nieuwe leden, het vol krijgen van concertzalen en het in toom houden van de kosten. Als je voor zulke uitdagingen staat, is het belangrijk om de handen ineen te slaan op lokaal en regionaal niveau. We zijn vanuit de Stichting Amateurkoor begonnen met het opstarten van projecten, waaronder het Vestival Vocaal.

'Een komen en gaan'
De charme van Vestival Vocaal is dat zowel kleine als grote koren een podium krijgen. De koren wisselen steeds van locatie. "Het is dus een komen en gaan van koren en muziekstijlen", vertelt Judith Pol, verantwoordelijk voor de locaties waar de koren op zaterdag zingen. "Van oratoriumverenigingen tot smartlappenkoren: groter kan het contrast bijna niet zijn. Er is een heel divers aanbod. Van jongerenkoren tot ouderenkoren. Daar hebben we ook heel bewust voor gekozen", vult Roy aan.

"Koren vanaf acht zangers konden zich opgeven en ze moeten repeteren of gevestigd zijn in het Gooi. Meer voorwaarden zijn er niet", geeft hij aan. "Het gaat die dag niet om het niveau. Het gaat om het plezier." Judith beaamt dat de lol in het zingen ervanaf druipt. "Muziek speelt direct op de emotie en je krijgt er energie van."

'Die dagen zijn 2000 mensen heel enthousiast en energiek bezig'

Dazzling Diva's
Ook de Dazzling Diva's uit Bussum zingen zaterdag 26 september in de Vesting. Het koor telt ongeveer 22 leden, allemaal vrouwen. "Maar nieuwe aanwinst is welkom hoor", zegt dirigent en arrangeur Raimond Metting. Het repertoire van de Dazzling Diva's is heel divers, van rock en soul tot kleinkunst en wereldmuziek. "Het is leuk om ons koor te promoten op zo'n bijzonder festival in een bruisende en inspirerende omgeving", vindt hij. "Zingen is een ideale manier om te ontspannen en het is nog gezond ook. Je bent op een goede manier bezig met je ademhaling. Bovenal is muziek een fantastische hobby. Als je samen aan iets moois werkt dan geeft dat een heel goed en voldaan gevoel."
Het festival biedt ook mooie kansen voor de horeca. Toch was niet iedere locatiehouder meteen laaiend enthousiast, vertelt Judith. "Sommige waren heel enthousiast, andere moeten nog zien wat er van komt, maar vinden wel dat ze mee moeten doen. Simpelweg omdat het bij de Vesting hoort." "We hebben wel zo veel mogelijk rekening gehouden met de horecagelegenheden", merkt Roy op. "De opera begint zondag bijvoorbeeld om 15.00 uur om de horeca gelegenheid te geven zowel lunch als diner te serveren."

Eettentje tot Grote Kerk
De veertig deelnemende koren zingen op twaalf verschillende locaties, van kleine eettentjes tot de Grote Kerk. Ook zijn er twee buitenlocaties. Er is een muziektent en er vaart een boot van Vestingvaart Naarden heen en weer. "We hopen dus heel erg op mooi weer", zegt Judith. "Als er 2000 mensen in de Vesting rondlopen dan is er echt reuring, maar we hopen eigenlijk wel op wat meer bezoekers", hopen Judith en Roy. "Het is zeker ook voor kinderen leuk", meent Judith, omdat je niet een heel concert hoeft uit te zitten. "Ze duren allemaal 20 minuten en elk half uur wisselt het koor. Als kinderen het zat zijn kunnen ze gewoon weg."

Roy is van plan om Vestival Vocaal in Naarden-Vesting tot grote hoogte te brengen. Aan ambitie geen gebrek dus. Het uiteindelijke doel is een driedaags vocaal evenement binnen de historische vestingwallen van Naarden, waarbij muziektheater zoals opera, operette en musical, én vocale jazz en pop een podium krijgen. Het programma moet er dan als volgt uitzien: vrijdagavond jazz en pop, zaterdag blijft de vaste dag voor het korenfestival en de zondag wordt ingeruimd voor muziektheater waarbij aankomend festival Go! Opera een proefproject is om te kijken of opera ruimte kan krijgen binnen het festival. Uiteindelijk wil Roy toe naar een groots openluchtoperafestival waar overdag Goois muziektheater een podium krijgt en er toegewerkt wordt naar een avondconcert zoals het Prinsengrachtconcert, maar dan helemaal op opera gericht. "Dat moet dan wel een combinatie worden van professionals en amateurs. Maar dat zal nog wel wat jaren in beslag nemen", verwacht hij.

Plek voor opera
"De populariteit voor opera en operette én openluchtfestivals is groot," zegt Roy, "en de Vesting is een prachtige plek voor een opera. Mijn ultieme plek zou Bastion Nieuw Molen zijn om het operafestival op te bouwen, omdat je daar al een natuurlijk podium hebt waar je ruim 1.500 man publiek kwijt kunt. Zondag 27 september brengt Go! Opera op de plek bij het verzetsmonument 'Faust' ten tonele. We willen jaarlijks in Nederland in vijf of zes regio's een operaproductie neerzetten die in basis hetzelfde is, maar ondersteund wordt door koren uit de regio. Op die manier houd je de kosten laag en boor je nieuw publiek aan én stimuleer je dat de zangers bij elkaar in de regio's gaan zingen."

"Met Go! Opera hebben we als pilot naast een Gooise editie ook een project in Friesland. Dat betekent dus dat Gooise zangers ook mee gaan doen in Friesland. Het is enorm veel werk maar het werkt fantastisch: de Friese première is afgelopen zondag geweest. We hadden een koor van maar liefst 78 zangers en een laaiend enthousiast publiek!"

Voorbereidingen
Er wordt al een jaar gewerkt aan de voorbereidingen van het festival. Er werkt een vaste groep van zeven vrijwilligers aan het festival, maar in totaal zetten zich ongeveer 30 vrijwilligers in om het festival te doen slagen. Op de twee dagen zelf zullen ongeveer 50 à 60 vrijwilligers in touw zijn. "Mensen die de kaartverkoop verzorgen, mensen die de tijd in de gaten houden van de concerten en die de koren aansturen. Er heerst een enorme motivatie en euforische stemming onder de vrijwilligers. Die twee dagen zijn 2000 mensen heel enthousiast en energiek bezig. Het geeft een voldaan gevoel om dit met z'n allen neer te zetten."