Ferry Weertman, wethouder Marleen Sanderse en de vlag van Naarden.
Ferry Weertman, wethouder Marleen Sanderse en de vlag van Naarden. Foto: Jessica de Jong

Ferry Weertman gehuldigd

NAARDEN - Wedstrijdzwemmer Ferry Weertman is vorige week door sportwethouder Marleen Sanderse gehuldigd voor zijn uitstekende prestaties op het WK zwemmen in Kazan. Weertman werd bedolven onder de complimenten en kreeg onder andere de vlag van Naarden. Sanderse hoopt dat Weertman deze vlag om zijn nek zal dragen, mocht hij volgend jaar op de Olympische Spelen in Rio een medaille in ontvangst nemen.

door Jessica de Jong

Weertman behaalde in Rusland twee zilveren medailles. Hij won zowel op de 10 kilometer openwaterzwemmen als de 5 kilometer teamprestatie een zilveren plak. Een ticket voor de Olympische Spelen, 10 kilometer openwaterzwemmen, heeft hij al op zak.

Weertman begon zijn zwemcarrière als peuter bij de Otters. Inmiddels is hij 22 jaar en vliegt hij de wereld over voor wedstrijden. Trainen doet hij in Eindhoven bij Marcel Wouda, gecombineerd met een studie informatiekunde. "Ik weet nog niet of ik dit jaar verder ga studeren, misschien alleen het eerste trimester. Vanaf deze week ga ik het zwemmen weer rustig opbouwen. Ik ben namelijk net aan mijn keelamandelen geholpen. In oktober gaan we naar Rio de Janeiro om daar de baan verder te verkennen. Afgelopen zomer hebben we de baan al getest. Het water was schoon, helder en fris. Ik ben goed in koud water en het water is daar ook fris. Trainen doe ik normaal in een zwembad, want bij het zwemmen in open water komt van alles kijken; zo kun je minder makkelijk zien hoe je zwemt, loop je meer gezondheidsrisico's en moet je meer om je heen kijken."

Protocol
Sportwethouder Sanderse laat weten dat ze het heel speciaal vindt dat Weertman meedoet aan de Olympische Spelen. "Je bent een voorbeeld voor alle jonge sporters. Het zou leuk zijn als we volgend jaar in Naarden een Olympisch kampioen mogen verwelkomen."