Il Vecchio verdwijnt uit het straatbeeld.
Il Vecchio verdwijnt uit het straatbeeld. Foto: Jessica de Jong

Il Vecchio verlaat na vijf jaar Naarden-Vesting

NAARDEN - Na vijf jaar gaat restaurant Il Vecchio de deuren aan de Marktstraat sluiten. Eigenaar Jan Maurits Drijfhout van Hooff gaat met pensioen. De zaak wordt overgenomen door de Larense Wildhandel die de zaak Oud Naarden gaat noemen.

door Jessica de Jong

Op 1 oktober is het zover. Jan Maurits kijkt er naar uit, want hij is moe. Erg moe. Zo heeft hij de afgelopen vijf jaar nauwelijks vakantie gehad en was hij zeven dagen in de week in de zaak te vinden. Hij is nu 66 en inmiddels is het gelukt om een goede partij te vinden die het restaurant met personeel wil overnemen. "Dat was echt een voorwaarde van mij. Het personeel kon ik niet zomaar op straat zetten. Neem mijn chef-kok: hij is al veertien jaar bij in dienst, nog van de tijd dat we Archibald Schimmelpenninck deden. Ik ben al mijn personeel enorm dankbaar dat ze mij al die jaren hebben gesteund en enorme inzet hebben getoond."

Hoogtepunt
Jan Maurits ziet vooral de komst van topkok Herman den Blijker in 2011 naar zijn restaurant als hoogtepunt. "We zaten er nog net geen jaar en toen kwam Den Blijker om ons een make-over te geven. Het bracht veel commotie in de Vesting en we kregen veel publiek. Ook toen de show een keer herhaald werd op televisie konden we dat direct merken. Een ander hoogtepunt waren de opnames van Gooische Vrouwen in de zaak."

Terrassenrel
En dan kijkt de restauranteigenaar nog even kort terug op de zogenoemde terrassenrel. De buren zijn tegen het terras aan de achterkant van de zaak en tegen het terrasje op de stoep. "Het heeft mij heel veel negatieve energie gekost. Toen ik hier kwam wist ik dat het speelde, maar ik dacht: het valt wel mee, dat glijdt wel van je af. Daar heb ik mij in vergist. Het heeft mij ook veel geld aan advocaten gekost."

Uitspraak
"De Raad van State doet binnenkort weer een uitspraak in de zaak tussen de buren en de gemeente over het terras. Ik heb echt geen idee hoe het uit gaat pakken. De buren hebben gewoon moeite met alles. Maar uit principe wilde ik nooit een terras aan de overkant van de straat. Dat geeft meer geluidsoverlast en is ook gevaarlijk. Stel dat de terrassenvergunning blijft, dan moet de nieuwe uitbater deze opnieuw aanvragen. En dan begint het hele riedeltje met rechtszaken weer opnieuw."

'Als de terrassen- vergunning blijft, begint het riedeltje opnieuw'

Jan Maurits kijkt erg uit naar 1 oktober. "Ik ga in ieder geval eens lekker uitrusten. Tips voor mijn opvolgers heb ik niet echt. Ik zal ze nog wat helpen met inwerken, maar hier in Naarden-Vesting is het prima ondernemen en zit je ook op een prachtige plek."