Arend Heijbroek kwam zelf al op jonge leeftijd in contact met spiritualiteit en theosofie.
Arend Heijbroek kwam zelf al op jonge leeftijd in contact met spiritualiteit en theosofie. Foto: Yvette Geerts

Spiritueel Centrum geeft openheid

NAARDEN - Er heerst een serene rust in het monumentale pand aan de Valkeveenselaan 19. Dit in 1912 gebouwde zomerhuis van de bankiersfamilie Van Eeghen is tegenwoordig het domein van het Internationaal Theosofisch Centrum, een van de oudste spirituele centra in Nederland. Op 5 september houdt dit centrum voor het eerst in haar bestaan een open dag. Volgens Arend Heijbroek, voorzitter van de vereniging, een laagdrempelige manier om kennis te maken met spiritualiteit en het Internationaal Theosofisch Centrum.

Met de open dag mikt het centrum vooral op de ongebonden spirituelen. Deze groep mensen, met 26% de grootste bevolkingsgroep in Nederland, heeft niet zo de behoefte om zich ergens aan te binden. "De activiteiten van de verschillende organisaties die meedoen aan de open dag sluiten hier nauw op aan", aldus Arend. De kern van het theosofische gedachtegoed is namelijk dat eenieder zijn eigen weg bepaalt. Er is dan ook geen spiritueel leider of goeroe. "We zijn superindividualistisch, doen diepgaand onderzoek naar onszelf en onderzoeken samen esoterische wijsheidheidstradities zoals het christendom, boeddhisme, hindoeïsme en de joodse traditie. We praten over ethische problemen. Over politiek daarentegen praten we niet of nauwelijks. Mensen die zich niet aan een specifieke organisatie of religie willen binnen zouden zich dus goed kunnen thuis voelen bij het Internationaal Theosofisch Centrum." Het centrum geniet internationaal groot aanzien weet Arend te vertellen. Zo komen mensen van over de hele wereld naar Naarden voor onder meer de seminars en retraites over spiritualiteit. "Eind jaren 60, begin jaren 70 heeft de Dalai Lama hier ook gelogeerd."
Aan de open dag werken in totaal 12 spirituele organisaties mee die afzonderlijk verschillende activiteiten organiseren op het vlak van meditatie, studie, yoga, spiritualiteit, bewustzijn, ethisch leven en ceremonieën. Bijvoorbeeld door het verzorgen van lezingen, workshops, retraites en yogalessen. Het is voor het eerst in het 90-jarig bestaan van het Theosofisch Centrum dat er op deze wijze naarbuiten wordt getreden. Hiermee komt ook meteen een einde aan ruim 60 jaar opereren in de luwte. Arend legt uit waarom juist nu de stap naar 'buiten' wordt gemaakt. "In de eerste 50 jaar van ons bestaan trokken we enorm veel aandacht. We brachten nieuwe ideeën zoals karma, hindoeïsme, boeddhisme, yoga en reïncarnatie naar de westerse wereld. Het ging daarbij om het 'vrijmaken' van jezelf."
Na 1930 was er meer aandacht voor de eigen verantwoordelijkheid van het individu en dat bracht een meer introverte organisatie met zich mee. In de tussentijd kwam ook antroposofie, als afsplitsing van de theosofie, steeds meer in de belangstelling te staan. Arend: "Deze had een meer praktische aanpak, zoals de vrije scholen en geneeskunde en zij zijn ongelooflijk succesvol." Het centrum concludeerde dat zij door introvert te opereren er eigenlijk alleen maar was voor de 'happy few'. En dat is niet wat ze met het Internationaal Theosofisch Centrum in Naarden beogen. "We zijn destijds opgericht om de mensheid verder te helpen en dan moet je naarbuiten treden en mensen inspireren. We zijn er voor iedereen die met een open spirituele belangstelling wil meewerken aan het vormen van een kern van de universele broederschap der mensheid", aldus de voorzitter. De open dag op 5 september is daar een eerste aanzet toe.