Bas met 'zijn' Nuna8 tijdens de presentatie van de racewagen.
Bas met 'zijn' Nuna8 tijdens de presentatie van de racewagen. Foto: Nuon Solar Team

Bas van Wee bouwt mee aan zonneracewagen

NAARDEN - Naarder Bas van Wee (24) doet 18 oktober mee aan de World Solar Race, een race voor auto's op zonne-energie, 3.000 kilometer dwars door de Australische outback. De student Elektrotechniek aan de TU Delft is chef motor van de bijzondere racewagen Nuna.

door Lisa van Dorp

De World Solar Race wordt sinds 2001 ieder jaar in Australiƫ gehouden en gaat van Noord naar Zuid, van Darwin naar Adelaide. Het doel van de wedstrijd is om 3.000 kilometer af te leggen in een racewagen die puur op zonne-energie loopt. Dit jaar doen 40 teams van over de hele wereld mee. Het Nederlandse team, dat bestaat uit Delftse studenten die worden gesponsord door Nuon, heeft wat hoog te houden. De afgelopen zeven edities werd het Nuon Solar Team maar liefst vijf keer keer wereldkampioen. Twee keer eindigde Nederland als tweede.

Oud-Keverdijker Van Wee is 24 en studeert, na het VWO aan het Willem de Zwijger, in Delft. Na het halen van zijn bachelor heeft hij nu een tussenjaar dat hij aan de zonnerace besteedt. "Het is een fantastische ervaring om in dit team met verschillende technische disciplines te zitten. We vertrekken 1 september met veertien studenten en Nuna naar Australiƫ om te acclimatiseren. Het is daar standaard 35 graden, dus we gaan alles testen voor we half oktober aan de race beginnen."

Trotse gezichten
De gloednieuwe Nuna8 (een "zij", volgens Van Wee) werd vorige week aan de buitenwereld gepresenteerd bij paleis Soestdijk in Baarn. "We konden eindelijk aan het publiek laten zien wat we gebouwd hebben", vertelt Van Wee. "Je had al die trotse gezichten moeten zien. We hebben met het team een zo aerodynamisch en licht mogelijke wagen ontworpen en gebouwd, op basis van de specificaties die we van de wedstrijdorganisatie hebben gekregen. Het is de achtste Nuna."

In Australiƫ rijdt Nuna straks met een gemiddelde snelheid van 95 kilometer per uur. De race vindt plaats als de zon schijnt, tussen 08.00 uur en 17.00 uur. Om de drie uur is er een kleine pauze voor een wisseling van coureur en eventueel klein onderhoud. Van Wee is als elektrotechnisch ingenieur verantwoordelijk voor de motor. "Die moet zo betrouwbaar en energiezuinig mogelijk lopen. De energie van de zonnecel moet optimaal gebruikt worden." Tijdens de race rijdt de Naarder in een volgauto achter Nuna aan. "Als er iets mis is, zorgen wij ervoor dat ze zo snel mogelijk weer rijdt."

'De motor moet betrouwbaar en energiezuinig lopen'

Of Nuna na afloop van de race Naarden aandoet? "Daar zijn nog geen plannen voor. We mogen niet zomaar op de snelweg rijden."