Olaf Vroom (D66) met Marleen Sanderse (CDA) tijdens de verkiezingen in 2014.
Olaf Vroom (D66) met Marleen Sanderse (CDA) tijdens de verkiezingen in 2014. Foto: Ruth van Kessel

Olaf Vroom wordt de nieuwe wethouder

NAARDEN - Fractievoorzitter Olaf Vroom is afgelopen vrijdag door de raad voorgedragen als nieuwe wethouder van Naarden. Hij volgt wethouder Marcel Adriani op die vorige maand bekend maakte naar Soest te vertrekken. Naar alle waarschijnlijkheid zal eind augustus, in een extra bijeenkomst van de gemeenteraad, de officiële beëdiging plaatsvinden. Vroom laat weten er erg veel zin in te hebben.

Gefeliciteerd, geen verrassing zeker?
"Nee, het kwam zeker niet onverwachts, we hebben daar in de raad natuurlijk al over gesproken. Direct na de bekendmaking van het vertrek van Marcel Adriani ben ik ook al voorgedragen. Nu is de voordracht officieel. Formeel moet de gemeenteraad nog wel 'ja' zeggen tegen mijn benoeming als wethouder."
Heeft u al eerder ambities in deze richting gehad?
"In de politiek kun je niets plannen, maar ik had mijzelf kandidaat gesteld voor het wethouderschap. Dus ik had wel eerder ambities in die richting en ook aangegeven dat als ik gevraagd zou worden, ik daar serieus over na zou denken. In de eerste plaats is dit ook iets dat je zelf moet willen."

door Yvette Geerts

U wordt wethouder voor maar enkele maanden tot aan de fusie op 1 januari. Heeft dat wel zin?
"Ik vind het heel leuk om te doen en ik doe het ook omdat ik het belangrijk vind dat er continuïteit is in het bestuur van de gemeente. Ik ben ook na 1 januari beschikbaar, maar dat hangt af van de verkiezingen en wat de D66-fractie beslist. Die gaat daar ook over."

U bent nu fractievoorzitter. Die taak moet u neerleggen. Is uw opvolger al bekend?
"De D66 fractie moet eerst weer voltallig zijn, dus er moet eerst opvolging komen in de gemeenteraad. Dat is normaal gesproken de eerstvolgende kandidaat op de lijst: Jan Zonneveld. Ik heb uiteraard al contact met hem gehad, maar ik kan daar niets over zeggen. Hij moet daar zelf over beslissen. De opvolging voor fractievoorzitter komt daarna aan bod."
U krijgt net zoals Marcel Adriani financiën, dienstverlening, onderwijs en duurzaamheid in uw portefeuille. Al druk aan het inlezen?
"Ik heb al veel kennis van deze dossiers doordat ik hier al eerder mee te maken heb gehad. De grootste klus, de fusie, had ik als fractievoorzitter al in mijn portefeuille, daar heb ik dus heel dicht opgezeten. Verder heb ik diverse voorbereidende activiteiten samen met de vertrekkende Adriani en doen we, tot zijn vertrek op 28 juli, samen de overdracht."

Waar gaat u zich de komende maanden vooral mee bezig houden?
"Het allerbelangrijkste voor de komende periode is het maken van een goede begroting voor de nieuwe fusie-gemeente Gooise Meren. Adriani was daarvoor ook verantwoordelijk in de fusiestuurgroep. Daarnaast ligt er vooral werk op duurzaamheidsgebied, de afvalcontainers in de Vesting en het revolving fund voor duurzaam ondernemen. Ook de regionale energieopwekking in de regio en de ambitie om van Naarden een CO2-neutrale gemeente te maken vragen aandacht. Ook zal ik toetreden tot het bestuur van het Goois Natuurreservaat, want dat hangt samen met het wethouderschap."

U gaat het druk krijgen, hoe combineert u dat met uw baan bij Rijkswaterstaat?
"Het wethouderschap is een baan voor overdag en ik ga dat drie dagen per week doen. Adriani deed dat vier dagen in de week, maar naar de verkiezingen toe loopt het inhoudelijk werk af. Ik schat daarom in dat ik de werkzaamheden in die drie dagen moet kunnen doen. Bovendien bespaar ik de gemeente Naarden zo ook geld. De andere twee dagen blijf ik werkzaam voor mijn werkgever, Rijkswaterstaat."

'In de politiek kun je niets plannen, ik had me wel kandidaat gesteld'

U heeft ook speciaal verlof gekregen?
"Ik heb van Rijkswaterstaat zogenoemd politiek verlof gekregen. Dat is een regeling bij de Rijksoverheid waardoor je tijdelijk minder activiteiten voor je werkgever doet. In mijn geval geldt dat verlof tot 1 januari, daarna wordt het opnieuw bezien."

"Overigens is het niet zo dat ik, mocht ik geen wethouder worden na de verkiezingen ik dan een beroep zal doen op wachtgeld. Ik keer dan gewoon terug naar mijn baan bij Rijkswaterstaat."