Job en Linze krijgen een cadeau en mooie woorden van de wethouder sport.
Job en Linze krijgen een cadeau en mooie woorden van de wethouder sport. Foto: Jessica de Jong

Linze en Job zijn de beste zeilers in hun klasse

NAARDEN - Linze Andringa en Job Modderman zijn Nederlands Kampioen geworden tijdens de Dutch Youth Regatta. Reden voor de gemeente Naarden om de twee jonge zeilers in het zonnetje te zetten.

door Jessica de Jong

Wethouder Marleen Sanderse prees de jongens met lovende woorden en bood ze een presentje aan namens de gemeente. Ze is trots dat de jongens zo'n mooie prestatie hebben neergezet. Voor Linze was het niet de eerste keer dat hij een feestelijk onthaal kreeg, vorig jaar stond hij er met zijn broer Fetze waarmee hij in een andere boot, een flits, ook al Nederlands kampioen werd.
Linze woont in Naarden met zijn ouders bij het Naarderbos. De 14-jarige scholier van het Goois Lyceum heeft een bootje voor de deur liggen en zodra de wind goed is en hij tijd heeft, gaat hij het water op. "Ik kom uit een echte zeilfamilie. Mijn ouders en twee broers zeilen ook al van jongs af aan." Job (15) komt uit het plaatsje Grou in Friesland en ook hij weet niet beter dan dat de hele familie zeilt. Beiden zijn fanatiek en ze ontmoetten elkaar vier jaar terug tijdens een zeilkamp. Het klikte meteen. "We zeilden tegen elkaar in de flits. Onlangs werden we gevraagd om samen het RS Feva project mee te doen," vertelt Job. De taakverdeling was vanaf het begin duidelijk. Linze stuurt en Job doet de bemanning. "Job is handiger met de klusjes en de touwtjes. Ik ben wat sneller afgeleid, maar dan corrigeert Job mij," zegt Linze over de samenwerking. Maar wat het duo vooral zo goed maakt is dat ze echt goede vrienden zijn. "We hebben net een trainings 5-daagse achter de rug en dan logeren we ook bij elkaar. Daarnaast trainen we veel op zaterdag en zondag onder leiding van een hoofdcoach en twee assistenten."

De Dutch Youth Regatta, het grootste jeugdzeilevenement van Europa, werd gehouden tijdens het Hemelvaartweekend in Workum. Het duo deed mee als afgevaardigden van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Ze namen het op tegen 19 andere teams in diverse races verspreid over vier dagen. De eerste twee dagen was er maar weinig wind, maar toch wisten de jongens goede races te zeilen. De derde dag waaide het flink hard op het IJsselmeer en vielen er zelfs teams uit. De laatste dag was er wederom harde wind met veel golven. De jongens konden zich aan het eind van de dag Nederlands Kampioen noemen omdat ze de beste over-all prestatie hadden neergezet. "We zijn niet iedere race eerste geworden, maar eindigden wel steeds in de top vijf. Er waren zulke hoge golven dat ik soms dacht; we zijn er geweest. Je zag een muur van water op je af komen. We zijn ook een keer omgeslagen op de laatste dag. Linze lag trappelend in het water. Het was erg spannend."
Linze en Job komen over twee weken uit in Duitsland op het WK. De wethouder sport hoopt uiteraard dat ze dan weer een titel in de wacht kunnen slepen.