Burgemeester: geen fouten, aanpak kon beter

BUSSUM - Ex-burgemeester Henk Heijman van Bussum heeft geen grote fouten gemaakt, maar had bepaalde zaken beter aan kunnen pakken. De valt te concluderen uit het onderzoek naar het handelen van de burgemeester.

De burgemeester stapte op na een langslepende rel over mogelijk onterecht verkregen vergoedingen en het overtreden van de 'woonplaatsvereiste'. Volgens het rapport was het grootste deel van de declaraties van Heijman helemaal niet onrechtmatig. Datzelfde geldt voor de gegeven ontheffing aan Heijman voor de woonplaatsvereiste. "De feiten bevestigen niet het beeld van op grote schaal onrechtmatig ontvangen vergoedingen. Wel is er op onderdelen sprake van slordigheden, bijvoorbeeld als het gaat om het niet tijdig stopzetten van (een deel) van de reiskostenvergoeding."

Hoewel de burgemeester dus geen grote fouten maakte, ontstond er wel een gebrek aan vertrouwen. Volgens het rapport komt dat enerzijds door de publiciteit rondom de burgemeester, maar anderzijds is dat ook te wijten aan Heijman zelf. Het rapport stelt dat Heijman veel eerder openheid van zaken had kunnen geven. "Door die openheid op – in ieder geval voor anderen – cruciale momenten na te laten, heeft de heer Heijman zichzelf tekort gedaan", stelt Pheijffer. Volgens het rapport had Heijman niet hoeven opstappen als hij eerder openheid van zaken had gegeven.

Remkes fel over raad
Een deel van de Bussumse gemeenteraad heeft er met de hele zaak rond de vertrokken burgemeester Henk Heijman 'een potje van gemaakt'. Dat zegt Commissaris van de Koning Johan Remkes tegen RTV NH.

Remkes zegt dat alle commotie deels aan de burgemeester zelf te wijten was, maar vooral ook aan een deel van de gemeenteraad. "Er zijn gewoon pogingen gedaan om de burgemeester te beschadigen omdat sommige raadsleden het niet eens waren met de gemeentelijke herindeling. Ik vind dat buitengewoon ernstig."