Henk Heijman is niet langer burgemeester van Bussum.
Henk Heijman is niet langer burgemeester van Bussum. Foto: Bob Awick

Ontslag Heijman zorgt voor wisselende reacties

BUSSUM - De één heeft respect voor het besluit van Henk Heijman, de ander meent: opgeruimd staat netjes. Het ontslag van de burgemeester zorgt voor uiteenlopende reacties.

Afgelopen donderdag was het zover. Toen besloot Henk Heijman niet langer de burgemeester van Bussum te kunnen zijn na alles wat er is gebeurd en diende hij zijn ontslag in bij de Koning.
Het college noemt het vertrek een groot persoonlijk drama voor Heijman. "Binnen het college hebben wij twee jaar lang intensief samengewerkt in het belang van Bussum en de Bussumers. Wij danken hem voor zijn grote inzet en betrokkenheid."
Heijman is de laatste tijd flink in opspraak geraakt. Hij zou vreemd declaratiegedrag hebben laten zien en onterechte vergoedingen hebben ontvangen omdat hij niet in Bussum woonde. De zaak werd aanhangig gemaakt door Hart voor Bussum, de Gooise Ouderenpartij en de Partij voor Bussum. Heijman werd op non-actief gezet. De provincie startte een integriteitsonderzoek naar de burgemeester, maar daarmee was de kous nog niet af: er kwamen geruchten bij over een bedreiging richting een ex-wethouder en een fietsendiefstal.

Hoewel het onderzoek naar het gedrag van de burgemeester nog niet is afgerond, besloot Heijman de hand in eigen boezem te steken. Wat de uitslag van het integriteitsonderzoek ook wordt, de beeldvorming rond zijn persoon maakt volgens hem het verder functioneren als burgemeester van Bussum onmogelijk. Volgens Heijman hebben de aantijgingen in de media inzake bestuurlijke en privékwesties hem diep geraakt, met name omdat hij ervan overtuigd is dat hij altijd integer heeft gehandeld. "Het belang van de gemeente Bussum en haar inwoners dient zwaarder te wegen dan zijn persoonlijk belang", aldus Heijman.