Een begraafplaats is meer dan verdriet en emotie, het is ook een herinneringsplek en een plek om tot rust te komen.
Een begraafplaats is meer dan verdriet en emotie, het is ook een herinneringsplek en een plek om tot rust te komen. Foto: Bob Awick

'Men wil wel weten hoe diep een graf eigenlijk is'

NAARDEN - Wat gebeurt er allemaal op een begraafplaats? Wie zorgt er voor het dagelijks onderhoud en kun je je as alleen laten plaatsen in een urn of mag het ook uitgestrooid worden? En hoe diep is een graf eigenlijk? Allemaal vragen die eind deze week, tijdens de landelijke Week van de Begraafplaats, beantwoord worden.

Zowel de Oude Begraafplaats als de begraafplaats Nieuw Valkeveen doet mee aan deze speciale week. Op 31 mei zijn er diverse activiteiten op de Oude Begraafplaats en op 6 juni is de begraafplaats Nieuw Valkeveen aan de beurt.

Scott Timmermans, beheerder van beide begraafplaatsen, vertelt meer over het doel van deze week en wat bezoekers op beide dagen kunnen verwachten. Timmermans: "Het doel is om mensen te informeren, om hen te laten zien wat de mogelijkheden zijn, zowel wat betreft begrafenissen als asbestemmingen. Op de Oude Begraafplaats geven vrijwilligers een rondleiding langs allerlei bijzondere graven zoals van oud-burgemeesters uit Naarden, notarissen, artsen en bekende families."

Het is de tweede keer dat Naarden meedoet. "Het ligt niet voor de hand om naar een open dag op een begraafplaats te gaan. Het moet echt onder de aandacht gebracht worden. Mensen moeten de meerwaarde daarvan ervaren. Juist op zo'n dag kun je je emotie loskoppelen van het bezoek tijdens een begrafenis", aldus de woordvoerder.
De Oude Begraafplaats is een rijksmonument: het heeft een grote cultuur-historische waarde, vooral vanwege de rijke maatschappelijke historie door de verhalen die horen bij de graven van bekende of belangrijke inwoners uit Naarden. De Oude Begraafplaats is in 1830 in gebruik genomen. Na een lange periode van verwaarlozing hebben een aantal vrijwilligers in 2000 de Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats opgericht. Zij hebben in overleg met de gemeente Naarden de begraafplaats weer in ere hersteld en veel achterstallig (groen)onderhoud weggewerkt. Met als resultaat dat de Oude Begraafplaats weer is opengesteld en er opnieuw graven worden uitgegeven. De betrokkenheid van de vrijwilligers van deze stichting is groot. Het zijn veelal inwoners uit Naarden en hun kennis over de begraafplaats is indrukwekkend, volgens de woordvoerder van de gemeente.

Programma 31 mei
De open dag op de Oude Begraafplaats op 31 mei start om 12.00 uur met een ontvangst. Het muziekvendel Nardinc speelt een aantal liederen en Han de Vries van de eerdergenoemde stichting houdt een lezing over de verschillende grafmonumenten. Het thema van dit jaar is: 'Ik vergeet je niet'. Daarna volgt een rondleiding over de begraafplaats.

De historie van Nieuw Valkeveen is dan wel korter en minder rijk dan die van de Oude Begraafplaats, de plek, midden in de natuur, maakt ook deze begraafplaats bijzonder. De woordvoerder van de gemeente roemt de rijke historie van de Oude Begraafplaats, maar omschrijft Nieuw Valkeveen als een prachtig gedenkpark. "Een begraafplaats is meer dan verdriet en emotie: een herinneringsplek voor veel verschillende herinneringen." De eerste begrafenis vond plaats in 1944. De begraafplaats is ontworpen door de bekende tuinarchitect D.F. Tersteeg en nog steeds worden de originele tekeningen, die stammen uit 1937, aangehouden. De ontwerper was zijn tijd vrij ver vooruit en had destijds al urnenkelders en een urnenmuur in het originele ontwerp ingetekend. Dat was toen eigenlijk nog niet gebruikelijk. In 2014 is het kinderhofje heringericht en medio juli wordt er een monument geplaatst.


Het programma op Nieuw Valkeveen start op 6 juni om 10.00 uur. Wethouder Marleen Sanderse verzorgt de officiƫle opening, gevolgd door een presentatie van Barbara Alma van Alma Uitvaartzorg. Zij gaat in op de praktische zaken rondom een begrafenis. Wat gebeurt er als iemand overlijd? Waar moet je allemaal aan denken? Wat zijn de kosten? Na de presentatie zingt kamerkoor Vocaliber uit Huizen een aantal liederen en volgt er een rondleiding over de begraafplaats. "Veel mensen die nog niet eerder een begrafenis hebben meegemaakt weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Bij een sterfgeval komt veel emotie los. En het is nog wel een taboe, maar mensen willen ook gewoon weten hoe diep een graf is." Tijdens de open dag wordt er dan ook, louter als demonstratie, een graf gegraven.