Afbeelding

Carine van Gorp

Kunstenaar, exposeert in Katten
Vestingbewoner sinds 1979

Wat voor kunst maak je?
"Ik schilder en ik maak grafisch werk naar aanleiding van de werkelijkheid, maar door het proces wordt het steeds meer abstract."

Wat hangt er van jouw hand in Bastion Katten?
"Tekeningen van de Watersnoodramp in zwart-wit en kleine olieverfschilderijtjes in kleur. Mensen die met zandzakken sjouwen, ondergelopen land, hulpverleners in bootjes."

Wat heb je met de Watersnoodramp?
"De familie van mijn moeder komt uit Zierikzee. Het was in 1953 een hele spannende situatie voor de familie. Je kon toen nog niet zo makkelijk even naar huis bellen. Ik heb de oude foto-albums daarvan gevonden en legde de link met het FotoFestival dat deze keer als thema 'Water, water' heeft."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"Alle lelijke dingen die in de jaren 60 gemaakt zijn uit de Vesting halen. Ik noem het nieuwe stadskantoor en de huisjes in de Bussumerstraat."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Liever niet. De hond maakt me wel eens wakker en dan laat ik hem wel plassen."

Met wie zou je nog wel eens willen schilderen?
"Met Picasso. Een enorm genie. In alle stijlen die hij heeft doorlopen, heeft hij zijn kwaliteiten laten zien."

Hoe vind je het nieuwe Ruysdaelplein?
"Ik ben er wel blij mee, maar vind het nog veel te netjes. De zichtlijnen naar de Utrechtse Poort hebben ze goed gedaan, maar aan het stukje voor 't Hoekje mag nog wel wat leuks gebeuren."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op de Vesting. Het is hier prettig en beschermd wonen, je kunt met alle buren een praatje maken, iedereen steekt zijn hand op. Dat is heel prettig, besefte ik laatst. Ik heb sinds kort een hond, dus maak nu extra veel praatjes."