Drukte tijdens de opening van het FotoFestival afgelopen week.
Drukte tijdens de opening van het FotoFestival afgelopen week. Foto: Bob Awick

Drie fotografen die je moet zien op FotoFestival

NAARDEN - Drie dingen die je moet zien voor festivalbezoekers? Curator Feiko Koster schudt ze zo uit zijn mouw. Maar drie fotografen noemen vindt hij eigenlijk te weinig, maar als hij moet kiezen zijn het deze: Danielle Kwaaitaal, Niels Helmink en Kadier van Lohuizen. En wel hierom.

Door Lisa van Dorp

Koster vindt Kwaaitaal een echte kunstenares. "Zij doet iets met bloemen, water en verf dat heel poëtisch is. Tegelijkertijd heeft het een diepere laag: het laat onze angst voor water zien." Het werk van Niels Helmink dat rond de Grote Kerk hangt, is weer heel anders. "De humor van Helmink met zijn interieuren van binnenvaartschepen is heel bijzonder. Hij portretteert de kakofonie van prullaria die schippers om zich heen verzamelen."

Kadier van Lohuizen heeft een centrale plek in de kerk. Hij fotografeerde de stijgende zeespiegel, van Fiji en Miami tot Bangladesh. "De fotograaf laat zien dat dit thema veel actueler is dan wij beseffen achter onze dikke dijken. Van Lohuizen vraagt zich op indringende wijze af waar de 30 miljoen mensen die tussen nu en tien jaar hun huis verliezen aan het stijgende water, straks heen moeten."

Editie 2015 van het FotoFestival is maandag nog geen vier dagen oud of de teller staat al op 4.000 betalende bezoekers. En die moet je keer 2,5 doen voor het daadwerkelijke bezoekersaantal, weet Koster. "Veel bezoekers bekijken het festivaldeel buiten de Grote Kerk en Festival OFF."

De eerste reacties zijn heel goed, vertelt Koster. "Zowel professionals als het grote publiek vinden het een prachtige tentoonstelling." Het eerste weekend bleken vooral de rondleidingen van een uur langs de hoogtepunten van het festival populair te zijn. "Mensen die daar vandaan komen, worden meteen een soort ambassadeur. Ze vertellen verder wat ze gehoord hebben, alsof ze de werken zelf hebben opgehangen. Erg leuk."

'Mensen die daar vandaan komen, worden meteen ambassadeur'

Voor Naarder fotograaf Koster is het de derde keer dat hij met Eduard Plantinga de foto's van het FotoFestival heeft uitgezocht. Dit jaar had het tweetal hulp van drie collega's, Marieke van der Velden, Bas Losekoot en Ilvy Njiokiktjien. "Zij hebben geholpen bij het kiezen uit alle inzendingen. Voor de broodnodige variatie: als alleen wij de selectie doen, wordt het meer van hetzelfde."