Naarden schrapte op de valreep een werkbezoek van Kamerleden aan de Vesting.
Naarden schrapte op de valreep een werkbezoek van Kamerleden aan de Vesting. Foto: Christian Pfeiffer

Kamerleden komen
niet naar Naarden

NAARDEN - Omdat slechts een paar Tweede Kamerleden maandag naar Naarden-Vesting wilden komen voor een uitgebreide rondleiding, is de bijeenkomst op het laatste moment door Naarden gecanceld. Het gemeentebestuur reageert teleurgesteld, maar gaat voor een herkansing.

"Jammer. We willen de Kamerleden laten zien dat we hier niet onder een gedenknaald wonen maar in een levend stadje", reageert organisator PvdA-fractievoorzitter Lars Voskuil. "De timing bleek echter niet handig, dus kijken we in overleg met de griffier van de commissie naar een andere datum."

De gemeenteraad had voor 18 mei een werkbezoek aan de Vesting georganiseerd, inclusief rondleiding en rondvaart. Lokale politici, Naarders en ondernemers zouden de Kamerleden bijpraten over het belang van de Vesting voor zijn inwoners en de staat van onderhoud. Zo'n 30 leden van de vaste Kamercommissie voor Wonen en Rijksdienst waren uitgenodigd omdat zij vóór de zomer beslissen over de overdracht van het beheer van de Vestingwerken aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMO). Maar slechts een paar van hen konden komen.

"Héél jammer", vindt ook Miriam van Meerten-Kok, wethouder Toerisme. "We hopen te kunnen laten zien dat de Vesting meer is dan een monument: hier werken en wonen mensen. De Kamerleden debatteren erover, maar pas als je hier echt bent, wordt de betekenis van de Vesting tastbaar."

Achterliggende gedachte is dat gemeentebestuur zich 'grote zorgen' maakt over de overdracht van het onderhoud van het Rijk aan de NMO. Voskuil: "De Vesting is levend cultureel erfgoed, waar uiterst zorgvuldig mee moet worden omgesprongen. Over tal van zaken bestaat nog te veel onduidelijkheid. Neem het businessmodel van de NMO, de rendementsberekeningen, de governance en de toekomst van de panden en pleinen die nu bij ons, danwel bij huurders, in gebruik zijn."

We geven het niet op, zegt Voskuil: "We doen in overleg met Den Haag een nieuwe poging. We hopen dat de Kamerleden dan wel in groten getale komen."