Op 14 mei gaat het FotoFestival Naarden van start.
Op 14 mei gaat het FotoFestival Naarden van start. Foto: Bob Awick

FotoFestival Naarden: 150 vrijwilligers aan het werk

door Yvette Geerts

NAARDEN – Het Fotofestival Naarden trekt elke twee jaar veel bezoekers naar de Vestingstad. In 2013, tijdens de vorige editie, kwamen er ruim 20.000 mensen op af. Ook dit jaar verwacht de organisatie veel belangstelling. Om alles in goede banen te leiden, zowel in de aanloop naar als tijdens het festival, zijn veel vrijwilligers nodig. Dit jaar zetten zo'n 150 vrijwilligers, van curator tot suppoost, zich met hart en ziel in om van het FotoFestival een unieke beleving te maken.

Joke Smit is sinds 2007 als coördinator bij het festival betrokken en hoopt dit nog lang te mogen doen. Voor vrijwilliger Hans Last is het de vierde keer dat hij bij het FotoFestival betrokken is.

Jullie zijn al heel druk met de voorbereidingen, wat komt daar allemaal bij kijken?
Joke: "Het begint natuurlijk met het kiezen van het thema. Dat doen onze twee hoofdcuratoren, Feiko Koster en Eduard Planting. Gevolgd door het schrijven van het plan en het bekendmaken van het thema. Daarna kunnen de fotografen zich inschrijven en volgt de selectie door de beide hoofdcuratoren met behulp van drie gastcuratoren. Die drie gastcuratoren zorgen weer voor een andere invalshoek, qua smaak en voorkeur."

En verder?
Joke: "Ondertussen leggen we de locaties vast waar de foto's komen te hangen en overleggen we met de gemeente over de benodigde vergunningen. Dit jaar doen we ook iets nieuws. Er komt een festivalkrant."

Hans, jij bent als vrijwilliger en als inwoner van Naarden erg betrokken bij het FotoFestival. Wat doe je precies?
"Ik zit op het Festivalkantoor voor de verkoop van tickets en geef informatie over het festival. Verder ben ik suppoost op alle locaties in de Vesting die deel uitmaken van het FotoFestival. Zolang mijn lijf en geest het goed blijven doen, ga ik door."

Joke, wat vindt je vooral leuk aan jouw rol als coördinator?
"Dat je met elkaar, met alle vrijwilligers, iets neerzet. En dat het er dan ook staat. Dan denk ik: wauw, dat hebben we toch maar mooi gedaan. Wanneer ik door de locaties loop dan word ik daar blij van. Maar ook het feit dat er zo veel verschillende mensen bij betrokken zijn die zich allemaal voor hetzelfde doel inzetten. Eigenlijk is het het mooiste om er samen weer een succes van te maken."

Hans, wat spreekt jou het meeste aan?
"Als vrijwilliger is natuurlijk mijn hoofddoel iets te doen voor het FotoFestival en ik vind het zeer interessant om het FotoFestival te bekijken."

Het leeft dus echt onder de vrijwilligers?
Joke: "Ja, de vrijwilligers kijken zodra het festival afgelopen is alweer uit naar de volgende keer. Het zijn ook veel dezelfde mensen die elk jaar helpen. Natuurlijk is er wel verloop, mensen verhuizen of stoppen vanwege hun leeftijd. Daarom doen we voor elk festival een oproep voor nieuwe vrijwilligers. Nieuw bloed houdt het ook levendig."

Wat is voor jullie de grootste uitdaging?
Joke: "Om het vooraf zo te stroomlijnen dat het ook allemaal 13 mei klaar is om 17.00 uur. Dat alle locaties ingericht zijn."

'Het is het mooiste om er samen weer een succes van te maken'

Joke, wat is jouw mooiste herinnering aan de afgelopen keren?
Joke: "Naast het samenwerken met de vrijwilligers zijn de leukste herinneringen de contacten met het publiek. Elke dag is anders, gemiddeld trekt het festival 20.000 bezoekers. Die komen allemaal bij het festivalkantoor langs. En de gezellige sfeer."

Joke, je bent er tijdens het festival elke dag. Heb je dan tijd om zelf een rondje langs de werken te maken?
"Jazeker, ik kom elke dag in alle locaties en ik probeer ook elke dag een rondje te maken langs de foto's. Om te kijken of alles nog goed hangt, maar ook om in alle rust te genieten."

Tot slot, op welke plek in Naarden zouden jullie zelf op de foto willen?
Joke: "Bij Promers boven op de wallen, dat vind ik een mooie plek." Hans: "Ik zou een foto in het Vestingmuseum leuk vinden, waar ik ook als vrijwilliger werk. Of in het oude stadhuis waar ik mijn echtgenote 43 jaar geleden het jawoord gaf."

Hans Last, vrijwilliger bij het FotoFestival.