Vesting-Naarders Frans Muthert en Aya de Lange vinden dat gebouw De Hoed een betere bestemming verdient.
Vesting-Naarders Frans Muthert en Aya de Lange vinden dat gebouw De Hoed een betere bestemming verdient. Foto: Lisa van Dorp

'Maak van De Hoed
een cultureel centrum'

NAARDEN - Een groep Vestingbewoners wil van gebouw De Hoed aan het Dortsmanplein een cultureel centrum maken. Ze stuurden de gemeente een brief met het verzoek om het bestemmingsplan zodanig aan te passen. Aya de Lange en Frans Muthert leggen namens de Initiatiefgroep Cultureel centrum De Hoed uit wat precies de bedoeling is.

door Lisa van Dorp

Begin april deed de kersverse actiegroep bij monde van De Lange en Muthert een brief uit naar de gemeenteraad. Daarin vraagt de groep om het pand niet over te laten gaan naar de nieuwe beheerder van de Vestingwerken, de Nationale Monumentenorganisatie (NMO), maar om er een cultureel centrum van te maken. De groep biedt aan om het toekomstig beheer van De Hoed voor zijn rekening te nemen.
De overdracht aan de NMO is de belangrijkste aanleiding voor de brief, vertelt Muthert. "Als De Hoed straks in het NMO-pakket zit, lopen we het gevaar dat externe gegadigden het gebouw overnemen en dat er bij wijze van spreke een gokhal in komt." Om dat te voorkomen willen de Naarders het beheer overnemen. Het liefst snel, vóór de fusiedatum van 1 januari. Muthert: "Als we straks opgaan in Gooise Meren lopen we het risico dat het gedegradeerd wordt tot een marginale zaak." Daar komt bij dat de stad meer met De Hoed kan doen dan nu het geval is, vult De Lange aan. "Het is een sympathiek gebouw op een prominente plek dat nu niet optimaal gebruikt wordt. De Poorters van Naarden en toneelclub ToVeNaar zitten erin, maar vullen het niet volledig." Volgens De Lange en Muthert doen de twee verenigingen mee in de initiatiefgroep.
De gemeente moet het gebouw een nieuwe cultureel-maatschappelijke bestemming geven. De Lange en Muthert zien een swingend cultureel centrum al helemaal voor zich. "Denk, naast wat er nu al in De Hoed gebeurt, aan jamsessies, open podia, TED-talks, bridgedrives, films, lezingen, cabaret, pubquizzen. Het is een prachtlocatie met veel mogelijkheden. Denk aan een terras met uitzicht op het plein. En het is een handig centrum voor bezoekers om hun bezoek aan Naarden-Vesting mee te beginnen." De achterliggende gedachte achter het voorstel is dat er heel veel gebeurt op cultureel vlak in de Vesting, maar dat een centraal podium ontbreekt. De Lange: "Neem Naarden uit de Kunst, het FotoFestival, Theater binnen de Wallen, de muurgedichten, het Historisch Café. Wij willen die krachten bundelen. Nu organiseert iedereen het voor zichzelf."
De Lange stond al eerder op als verbinder. Vorig jaar organiseerde ze De Grote Ontmoeting: een bijeenkomst voor alle verenigingen, clubs en ondernemers in de Vesting. Muthert: "Daaruit bleek dat een grote ontmoetingsplek in de Vesting voor velen een diep gekoesterde wens is. En cultureel centrum in De Hoed is niet zomaar een bevlieging van een paar lulletjes lampenkatoen. Wij bewoners nemen het heft in handen. Naarden heeft recht op een eigen cultureel centrum."