Lekker bladeren in het nieuwe boek.
Lekker bladeren in het nieuwe boek. Foto: Bob Awick

Nieuw boek over honderd historische streekgenoten

NAARDEN - De historische stichting Tussen Vecht en Eem heeft een nieuw boek: 'Van Andriessen tot van Zutphen. Honderd Erflaters tussen Vecht en Eem'. De bundel die 100 portretten van bekende en onbekende streekbewoners bevat, werd vrijdag gepresenteerd in het stadhuis.

In het boek staan een honderdtal korte portretten van historische streekbewoners die hun stempel hebben gedrukt op het leven in de regio's Gooi en Vechtstreek en Eemland. "Het boek bevat van alles wat: verhalen over kunstenaars, docenten, kastelenbouwers, bestuurders, musici en wetenschappers", vertelt Naarder historicus Henk Michielse, hoofdredacteur van de bundel.

De 100 verhalen zijn opgetekend door lokale en regionale historici. "Wij als redactie hebben aan de historische kringen uit de buurt gevraagd welke overleden plaatsgenoten volgens hen in zo'n bundel thuishoren. Dat heeft een hele brede selectie opgeleverd. Uit alle gemeentes staan bekende mensen in het boek." De portretten staan op alfabetische volgorde: het boek begint met musicus Cees Andriessen en eindigt bij Jan van Zutphen, stichter van sanatorium Zonnestraal.

De bundel bevat mooie verhalen over hele verschillende Naarders, zoals Willem van Dorp, de grondlegger van de chemische fabriek en de onbekende 16e-eeuwse Pieter Aelmanszoon. Michielse: "Aelmanszoon was secretaris van de stad Naarden en spioneerde in vermomming voor de Staten van Holland bij de buren in Utrecht. Al geniet hij weinig bekendheid, Aelmanszoon heeft wat mij betreft echt een straat verdiend in Naarden. Kijk, dat is het leuke van de bundel. Als je de verhalen op je gemak achter elkaar leest, dan denk je verrek, wat een interessante figuren hebben hier toch gewoond. Je leert wat over de streek."

Ludenpenning
Michielse overhandigde vrijdagavond het eerste exemplaar van het boek aan natuurkenner Dick Jonckers, die vlak daarvoor de Emil Ludenpenning had ontvangen. Jaarlijks reiken vier organisaties uit het Gooi die onderscheiding uit aan personen of clubs die zich hebben ingezet voor het levend houden van de geschiedenis van de Erfgooiers. Vogelkenner Jonckers, onder meer hoofdredacteur van het blad van de Vereniging Vrienden van het Gooi, kreeg de onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet voor de natuur in het Gooi en omstreken.

Voorafgaand aan de uitreiking van de penning hield Naarder historicus Frits van Dulm de Emil Ludenlezing. Die ging dit jaar heel toepasselijk over het leven en werk van Emil Luden, de eerste voorzitter van de Vereniging Stad en Lande van Gooiland en naamgever van de penning.