Voorzitter Matthieu Niehe bij de roeiclub.
Voorzitter Matthieu Niehe bij de roeiclub. Foto: Jessica de Jong

'RV Naarden is veel meer dan alleen een plek om te roeien'

NAARDEN - Voorzitter Matthieu Niehe is maar wat trots op Roeivereniging Naarden. Aanstaande zaterdag staan de deuren wagenwijd open voor iedereen die meer wil weten over de club. Het gaat goed met de vereniging die bijna 500 leden kent, maar er is altijd plek voor meer leden. "Roeien is echt een mooie sport en bovendien zijn we een hele gezellige club."

door Jessica de Jong

De vloot bestaat uit meer dan 70 boten, van 1-persoonsskiff tot 8-persoonsboordboot. Van jeugdleden tot mannen van dik in de tachtig die nog wekelijks roeien: Roeivereniging Naarden biedt aan iedereen plek. "Je kunt bij ons komen roeien vanaf een jaar of 11. Voorwaarde is dat je een zwemdiploma hebt. We beginnen met oefenen voor het clubhuis. Als ze wat zelfvertrouwen hebben opgebouwd, gaan de tochten steeds verder richting Muiden over de Naarder Trekvaart. Na een jaar of twee kun je meedoen aan wedstrijden." De jeugdcommissie begeleidt de jongeren en organiseert ook veel rondom het roeien; van een zomerkamp bij een andere vereniging in het land tot een filmavond. De leeftijd varieert van eind twintigers tot krasse senioren van 90 jaar die nog wekelijks in de skiff het water op gaan. "Ik ben zelf begonnen met roeien in mijn studententijd bij Nereus in Amsterdam. Je ziet dat veel leden als jeugdroeier beginnen met de sport of het roeien oppakken als de kinderen het huis uit zijn. Het gevolg is dat we weinig leden hebben in de leeftijd van 20 tot 50 jaar. Voor senioren is het een ideale sport. Je kunt het tot op hoge leeftijd blijven beoefenen."
De roeiers kunnen kiezen of ze op recreatief niveau met hun sport bezig willen zijn of in competitieverband. "De tourroeiafdeling organiseert allerlei tochten. Dat kan hier in de buurt zijn of bij een andere roeiclub elders in het land. Verder hebben we nog de wedstrijdroeiers. De jongste zijn 14 jaar, de oudste roeien in de categorie 75-plus."
"Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, laat het roeien je niet meer los. De leden mogen hier boten pakken en lekker het water op over de vestinggracht, de trekvaart en verder." Niehe vervolgt: "We zijn echt een gezellige vereniging. Het is ook heel goed voor de sociale contacten. Zo hebben we in de zomer iedere woensdag een inloopeetavond. Ideaal voor ouderen die wat eenzaam zijn. Hier worden ook langdurige vriendschappen gesloten. Veel ploegen roeien al 10, 20 of zelfs 30 jaar samen. Je bouwt een echte band op. Onlangs zijn er een paar oudere leden overleden. Toen droegen de teamgenoten de kist, hadden we hier de vlag halfstok en plaatsten we een foto en kaarsen op de piano. Het aansluiten bij een roeivereniging kan als heel waardevol worden gezien en is voor veel leden veel meer dan alleen maar een plek om te kunnen roeien."
Roeivereniging Naarden is gelegen aan de rand van de Vesting aan de Thierensweg 1 in Naarden. De open dag is aanstaande zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Vooral oud-roeiers en sportieve ouders van het schoolplein zijn welkom.