Bussum en Naarden: 7 miljoen uitgestelde bezuinigingen

NAARDEN - De zes miljoen euro die Muiden de komende tien jaar onder de vlag van Gooise Meren moet bezuinigen, heeft volop de aandacht. Maar ook Bussum en Naarden hebben samen nog zeven miljoen aan bezuinigingen geparkeerd tot na de fusiedatum. Marcel Adriani, wethouder Financiën in Naarden, reageert.

door Lisa van Dorp

Volgens de financiële doorkijk die de drie fusiegemeentes vorig jaar samen opstelden, moet Bussum nog zes miljoen bezuinigen. In Naarden ligt er een 'gefaseerde taakstelling oplopend tot een bedrag van een miljoen in 2017'. Om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen, stellen gemeentes vaak bezuinigingen uit. In gemeenteland heet zo'n uitgestelde bezuiniging een 'taakstelling'. "We hebben allemaal forse taakstellingen", bevestigt Adriani. "Bussum een paar miljoen, Naarden één miljoen."

In ruil voor de artikel 12-uitkering uit het gemeentefonds moet Muiden van het Rijk de komende tien jaar zes miljoen euro bezuinigen. Dat is op jaarbasis zes ton. Een klein bedrag, vergeleken met de zeven miljoen euro die de twee Gooise fusiepartners mee brengen.
Inderdaad, beaamt Adriani. "Onze nieuwe gemeente Gooise Meren moet vanaf 2016 structureel vijf miljoen per jaar bezuinigen. Daar is die zes ton van Muiden maar een mineur onderdeel van. Het komt allemaal op de grote hoop."

Waarom heeft Naarden ook alweer een miljoen aan bezuinigingen over de fusie heen getild? Adriani: "Als we een zelfstandig sluitende begroting hadden willen hebben, hadden we een aantal voorzieningen in Naarden moeten sluiten. Neem de bieb en het zwembad. We denken dat we als Gooise Meren slimmer kunnen bezuinigen. Ik wacht de reorganisatie af en heb goede hoop dat het schaalvoordelen oplevert."