Vrijwilligers van het jaar in het zonnetje

Vervolg van de voorpagina

De Koo kreeg het Naardens Compliment omdat ze al vijftig jaar zwemles geeft aan kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Dat doet ze op zaterdagochtend in De Lunet voor de zwemclub van Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland. "Sommige kinderen, met bijvoorbeeld het syndroom van Down, autisme, spier- en groeiziektes, doen wel zes jaar over het halen van een A-diploma", staat er in het juryrapport. "Zonder de lessen zouden deze kinderen nooit leren zwemmen."
Voor Joop Berkhout, Margreet van Galen, Rolf Hes, Wim Klaufus, Frans Kievit, Kees Nap, Hein Nederlof, Henk Oostenrijk, Ineke Posthumus en Joep van Zutphen, de vrijwilligers van het A-Team, was het een thuiswedstrijd in de kerk. Volgens het juryrapport verdient de club de prijs omdat "het niet eens nodig is om ze voor klusjes te vragen, want ze houden zelf in de gaten wat er moet gebeuren".
De vrijwilligers doen van alles voor de kerk. Ze klussen wat af, bouwen podia op en af bij concerten, brengen flyers rond op de fiets, helpen bezoekers bij het vinden van hun stoel en beantwoorden allerhande vragen over het kerkgebouw en Naarden. "Soms zijn ze tientallen uren in de week in de weer, zoals in de decembermaand en tijdens de uitvoeringen van de Matthäus Passion. Ze zijn de ruggengraat van de Grote Kerk en doen alles met een ontroerende vanzelfsprekendheid."

De jury, onder leiding van Van Meerten-Kok, bestaat uit lokale politici: Maria van Rooijen, Frans Eijpe, Olaf Vroom, Jelmer Kruyt en Herman ten Kroode. De jury was unaniem van mening dat zowel De Koo als het A-team dit jaar de onderscheiding verdient.