PvdA-raadslid Voskuil brengt zijn stem uit.
PvdA-raadslid Voskuil brengt zijn stem uit. Foto: Sjoerd Stoop

VVD en D66 favoriet bij Provinciale Staten

NAARDEN - Bij de Provinciale Statenverkiezingen in Naarden is de VVD uit de bus gekomen als grootste partij. De liberalen kregen 33 procent van de stemmen uit de Vestingstad. D66 won fors en kreeg twintig procent van de stemmen, zeven procent meer dan bij de vorige verkiezingen.

De opkomst In Naarden was 59,6 procent tegen 68,9 procent bij de vorige PS-verkiezingen in 2011. De VVD bleef de grootste, maar verloor wel stemmen: vier jaar geleden kregen de liberalen nog 39 procent van de stemmen in Naarden. In de provincie Noord-Holland werd D66 de grote winnaar.

De negen gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek lieten een vergelijkbaar beeld zien. De VVD leverde stevig in, maar bleef in alle plaatsen de grootste. D66 won stemmen. De PvdA ging overal hard onderuit, terwijl het CDA de weg naar boven weer gevonden heeft. De PVV verloor overal in Gooi en Vechtstreek iets terrein.

Plaatsgenoten
Naarders konden vorige week woensdag stemmen op vijf plaatsgenoten voor de Provinciale Staten: Joost van Hooff (PVV), Claudia Weemhoff (D66), Lars Voskuil (PvdA), Patrick Poelmann (D66) en Marleen Sanderse (CDA). Weemhoff en Van Hooff haalden een Statenzetel, de andere Naarders niet. Poelmann en Sanderse waren lijstduwers en stonden dus niet op een verkiesbare plaats.

PvdA'er Lars Voskuil reageerde een dag na de verkiezingen teleurgesteld op de uitslag. "Enorm balen", noemde hij het verlies van zijn partij. "We hadden verwacht dat we rond de zes of acht Statenzetels zouden halen, het werden er zeven. We hadden elf zetels. Je kunt je voorstellen wat voor klap het dan alsnog was. " Door het verlies van de PvdA liep Voskuil een Statenzetel mis, de Naarder stond op plaats tien. "Heel erg jammer. Je verheugt je er toch op als je er zo hard voor werkt."

Uitslag
De uitslag in Naarden: VVD 33%, D66 20%, CDA 11%, PvdA 9%, PVV 7%, GroenLinks 5%, SP 5%, PvdD 3%, CU/SGP 2%, 50 PLUS 2%, Ouderenpartij N-H 1%, Hart voor Holland 1%.
Bij de buren in Bussum ging 53,7 procent stemmen. Ook daar werden de VVD met 26,9 procent van de stemmen en D66 met 19,0 procent de grootste. Bij de andere buren, in Muiden, ging 57,6 procent van de inwoners stemmen. Het was een nek-aan-nekrace tussen de VVD en D66, met 21 procent respectievelijk 20,9 procent.

Naarders Weemhoff en Van Hooff haalden een Statenzetel