Emma Lucas wil graag prof worden.
Emma Lucas wil graag prof worden. Foto: Yvette Geerts

Emma wil uitblinken en vertrekt naar Amerika

NAARDEN - Voor de 16-jarige Emma Lucas uit Naarden breken spannende tijden aan. Na haar gymnasiumeindexamen aan het Goois Lyceum vertrekt zij deze zomer voor minimaal een jaar naar Amerika om te hockeyen en te studeren. Emma ontving daarvoor onlangs een scholarschip bij het Providence College in de staat Rhode Island.

door Yvette Geerts

Zelf is Emma er vrij nuchter onder: ze komt zelfverzekerd en sprankelend over als ze over haar 'avontuur' vertelt. "Ik weet eigenlijk al sinds de vierde klas wat ik wil. Dat is mijn Engels verbeteren, naar Amerika en blijven hockeyen." Een aantal mensen uit haar omgeving wees haar op deze mogelijkheid. "Het leek me meteen heel gaaf." Vanaf dat moment begonnen de selectierondes en moest ze vervolgens toelatingseisen doen voor het Amerikaanse onderwijssysteem. Haar ouders en ook haar trainer hebben haar al die tijd gesteund en zijn op zoek gegaan naar een passend team. De keuze viel op Providence College, dat ze samen met haar moeder in oktober vorig jaar al bezocht.

Hard werken
Emma, die bij Hockeyclub Naarden in de A1 hockeyt en wekelijks bij dames 1 invalt, heeft als voornaamste doel fysiek sterker te worden. "Ik speel vooral technisch hockey, dat is echt mijn ding. In Amerika zijn de hockeyspeelsters minder technisch, maar wel enorm fit. Daar gaan ze voor iedere bal." Emma gaat voor minimaal een jaar naar Amerika, maar dat kan ook makkelijk uitlopen naar vier jaar. De universiteit wil haar graag voor vier jaar 'contracteren': juist omdat zij technisch sterk is zal ze het team goed kunnen versterken. "Als ik zelf fysiek sterker word en dat kan combineren met mijn technische spel, verhoog ik mijn kansen." Daarmee doelt Emma op haar droom om prof te worden. "Ik denk dat ik wel kans maak, een kleine kans, maar ik ga er heel hard voor werken." Dat laatste heeft ze de afgelopen twee jaar al gedaan. Ze is harder gaan trainen en merkte dat ze snel veel beter werd. "Ik besefte toen eigenlijk pas hoe geweldig leuk ik hockey vind en dat hard trainen echt wat oplevert. Ook veel plezier." Naast twee wedstrijden per week traint ze twee tot drie keer per week met haar eigen team en één keer per week sluit ze aan bij dames 1. Ook is ze twee keer per week in de sportschool waar ze een aangepast programma volgt, voornamelijk om blessures te voorkomen. Die blessures zijn overigens het enige dat voor teleurstelling kan zorgen in Amerika. Voor de rest denkt Emma niet dat het haar tegen zal vallen. "Ik heb de meiden uit mijn toekomstige team vorig jaar al ontmoet en vorige week donderdag voor de tweede keer. Toen speelde ze samen met dames 1 tegen het team van Providence College tijdens hun Europese tour."
Voor een profcarrière is Emma overigens op Nederland aangewezen. In Amerika wordt er alleen hockey gespeeld op de middelbare school en op universiteiten. Emma: "Er zijn daar geen hockeyclubs en het Nederlandse hockey staat aan de top van de wereld." Uiteraard krijgt ze nu veel aandacht, haar ouders zijn trots en ook haar vriendinnen vinden het gaaf. Ze blijft wel met beide benen op de grond staan, hoe ambitieus ze ook is.
"Ik hoop dat als ik over een aantal jaar terugkom ik fysiek zo sterk ben dat ik bij een hoofdklasseclub kan spelen. Om dan snel door te groeien naar het eerste team. Ik wil uitblinken."

'Ik heb tijd genoeg gehad om aan het idee te wennen'