Lars Voskuil wil graag voor de provincie aan de slag in Haarlem.
Lars Voskuil wil graag voor de provincie aan de slag in Haarlem. Foto: Bob Awick

'We missen al heel lang kansen'

NAARDEN - Lars Voskuil zit alweer tien jaar in de gemeenteraad van Naarden en nu vindt hij het tijd om zijn horizon te verbreden richting de provincie. Hij noemt zichzelf een 'geboren optimist' en hoewel hij als tiende op de lijst van de PvdA staat, ziet hij zich, gezien de huidige 11 zetels en de positieve peilingen, al helemaal in Haarlem zitten.

door Jessica de Jong

"Ik heb met heel veel plezier het raadswerk gedaan. Ik begon als de benjamin in 2006, maar inmiddels ben ik een van de langstzittende raadsleden in Naarden. Toch wil ik graag mijn blik verruimen en ik merk ook dat steeds meer zaken minder lokaal worden. Neem zoiets als een fusie, daarvoor moet je noodgedwongen samenwerken. Ook kun je veel meer bereiken als je uitzoomt. Neem zaken zoals toerisme of economie, dat moet je gewoon vanuit een groter geheel bekijken."

Voskuil heeft al veel positieve reacties ontvangen op het feit dat hij zich verkiesbaar stelt voor de provincie. Ook zijn vrouw en kinderen staan helemaal achter hem. Het gaat een drukke tijd voor hem worden, want voorlopig blijft hij ook nog in de gemeenteraad van Naarden actief. "Ik wil betrokken blijven en actief meedenken. Zeker nu de fusie er aankomt. Ik wil dat de overgang soepel verloopt en ik kan het historische geheugen van Naarden meebrengen."

Hij legt uit waarom hij denkt dat hij in de provincie Noord-Holland meer kan betekenen voor de regio. "We missen al heel lang kansen in Gooi en Vechtstreek. We worden te veel vergeten en het potentieel in dit gebied wordt niet benut. Er zijn ook maar weinig Statenleden die zich inzetten voor de regio. De mensen voelen zich te weinig vertegenwoordigd in Haarlem." Hij geeft een voorbeeld hoe hij zich vanuit de provincie beter kan inzetten voor de economie. "We hebben hier veel werkloosheid, veel zzp'ers en een stijgende jeugdwerkloosheid. Het Mediapark is een grote werkgever, maar ook daar loopt het werk terug. De provincie kan partijen interesseren om zich daar te huisvesten. We kunnen de werkgelegenheid aanjagen. Wanneer we investeren in grote projecten, bijvoorbeeld de aanleg van een nieuwe weg, denk ik dat het een goed idee is wanneer we vragen om een social return. We kunnen eerst de kaartenbakken doorkijken om te zien of er werklozen zijn die we zo aan een baan kunnen helpen, of we kunnen een stageplek regelen voor studenten van het Opleidingsbedrijf Bouw Gooi en Vechtstreek. Zo creƫer je een sociaal-maatschappelijke meerwaarde." Verder heeft Voskuil plannen voor het aanpakken van verweesde industrieterreinen. "Op Gooimeer-Noord staat bijvoorbeeld veel leeg. Moeten we het gebied herstructureren? Of proberen bedrijven aan te trekken? Daar moeten we iets mee."

Betaalbaar wonen
Een andere punt dat hem zorgen baart is het feit dat de woningen in het Gooi behoren tot de duurste van het land. "Zet daar de hoge vergrijzing tegenover en het duurt niet lang meer voordat jongeren besluiten elders te wonen. Er komt meer vraag naar mensen die werken in de zorg. Maar ja, die mensen kunnen hier geen woning betalen omdat de prijzen twee tot drie ton boven het gemiddelde liggen. We moeten zorgen dat deze onmisbare mensen in het Gooi kunnen wonen. Er moeten dus meer betaalbare woningen worden gebouwd en daar kan de provincie zich voor inzetten. Bouw wat echt nodig is."

'Gezien de vergrijzing hebben we jongeren en betaalbare huizen nodig'