Namens Naarden en Bussum voerden de burgemeesters het woord.
Namens Naarden en Bussum voerden de burgemeesters het woord. Foto: Christian Pfeiffer

'Besluit nemen over een fusie die half af is?'

NAARDEN - Er moet nog op veel vragen een antwoord komen voordat Naarden fuseert met Bussum en Muiden. Dat valt te concluderen na de hoorzitting van de Tweede Kamer over de fusie die afgelopen vrijdag plaatsvond.

door Sjoerd Stoop

Er bestaan vooral nog vraagtekens als het gaat over het KNSF-complex in Muiden en daardoor eventuele schulden voor de nieuwe gemeente Gooise Meren. En dan bestaan er nog hoofdbrekens over de Bloemendalerpolder tussen Weesp en Muiden en over de gemeentegrens in die polder. Veel vragen dus, maar nog geen antwoorden.

"Er is nog zo veel onduidelijk: de gemeenten en de provincie Noord-Holland hebben hun huiswerk alweer niet goed gedaan. Nu staat de Tweede Kamer voor een dilemma: gaan we een besluit nemen over een fusie die half af is, of sturen we het voorstel weer eens terug naar de provincie?", vroeg SP-Kamerlid en dagvoorzitter Ronald van Raak zich na de afloop van de hoorzitting in de Kazerne in Muiden hardop af. Er moet eerst maar eens van alles goed geregeld worden door de gemeenten en de provincie Noord-Holland, zo was de boodschap van Van Raak.

Die twijfel werkte als een stroomstoot op burgemeester Joyce Sylvester van Naarden, die haar irritatie niet onder stoelen of banken stak toen de Kamerleden begonnen te suggereren het hele fusieplan maar uit te stellen totdat de KNSF-problemen zijn opgelost. Ook inspreker Ben de Veth raakte met zijn twijfels over het draagvlak van deze fusie bij Sylvester duidelijk een open zenuw. Sylvester is voorstander van de fusie en wil dat deze per 1 januari 2016 gewoon doorgaat.

Vangnet
Voor Naarden moet er vooral een antwoord komen op de vraag wat er gaat gebeuren met de eventuele schulden van de gemeente Muiden. Komt daar een vangnet voor of moet de gemeente dat geld zelf ophoesten? Van Naarden en Bussum mag daar maar één antwoord op komen: er moet een vangnet komen.

Voorwaarden
De Kamerleden gaven de gemeenten de opdracht om voor volgende week donderdag alle antwoorden op de twijfels nog eens onder elkaar te zetten. "Dan zullen we alles zeker nog eens onder de loep nemen voordat we over het wetsvoorstel gaan praten", vertelden de Kamerleden. De gemeenten gaan daar de komende week mee aan de slag.

Lobby gaat door
Het wordt afwachten hoe het nu verder gaat. "Samen met de andere gemeenten gaan we nu al onze voorwaarden onder elkaar zetten en opsturen naar Den Haag. Dan wordt het afwachten hoe de Tweede Kamer erover denkt en wat er gaat gebeuren met het wetsvoorstel. Tot alles besproken wordt houden we veel contact met Den Haag. Onze lobby gaat door", vertelde burgemeester Heijman van Bussum.

Als alles volgens plan verloopt praat de Tweede Kamer rond april/mei over de fusie van Bussum, Naarden en Muiden.