Wethouders bezochten afgelopen week de markt in Naarden.
Wethouders bezochten afgelopen week de markt in Naarden. Foto's: Yvette Geerts

'Ik zie het nieuwe zorgbeleid als een kans'

NAARDEN - Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor veel nieuwe taken op het gebied van welzijn, (jeugd)zorg en ondersteuning. Deze taken werden voorheen uitgevoerd door de rijksoverheid en provincie. De overheveling heeft veel stof doen opwaaien. Inwoners krijgen te maken met veranderingen en daarmee gepaard gaande onzekerheden.

door Yvette Geerts

Naarden heeft, samen met Bussum en Muiden, gekozen voor een integrale aanpak. Op het gemeentehuis in Bussum is een aanspreekpunt voor allerlei zorgvragen. Verantwoordelijk wethouder Miriam van Meerten uit Naarden ziet vooral positieve kanten aan de overheveling van taken vanuit het Rijk naar de gemeenten.

Wat ziet u als positief aan deze veranderingen?
"Ik ben van nature een optimist, maar realiseer me dat er hiaten zijn en dat er zaken mis kunnen gaan. Toch ben ik ervan overtuigd dat we in de meeste gevallen een snelle oplossing vinden voor de hulpvragen van onze inwoners. Dat kan ook omdat wij als gemeente dichter bij de inwoners staan dan de provincie en de rijksoverheid. Ik benader het zelf ook niet als een bezuinigingsmaatregel, ik zie het als een kans, een kans om het beter te doen."

Hoe zit het met bijvoorbeeld jeugdzorg of aanvraag van hulpmiddelen?
"Voor alle kinderen die in 2014 jeugdzorg ontvingen loopt dat in 2015 ongewijzigd door. Voor de Wmo maken we nieuwe afspraken. We gaan daarvoor thuis bij de mensen langs en inventariseren samen met hen welke hulp ze nodig hebben. Dat kan een andere uitkomst hebben dan iemand van tevoren verwachtte. Zo maken onze consulenten mee dat iemand graag een traplift wil hebben. Soms is dat een goede oplossing, maar wellicht heeft iemand veel meer baat bij verhuizing naar een geschiktere woning waar hij of zij nog jarenlang zelfstandig kan blijven wonen."

U stond afgelopen week op de markt in Bussum en in Naarden. Wat leeft er onder de mensen?
"Het gaat over uiteenlopende zaken: oudere mensen die een brief hebben ontvangen en zich zorgen maken of ze nog wel huishoudelijke hulp krijgen en een jong meisje dat zich zorgen maakt over de aanvraag van haar uitkering. Er heerst een gevoel van onzekerheid. Wat wij als gemeente daaraan kunnen doen is de drempel om vragen te stellen zo laag mogelijk te houden en bereikbaar te zijn."

Hoe bereikbaar is de gemeente Naarden voor haar inwoners?
"Onze inwoners kunnen terecht bij Wijzer, in het gemeentehuis van Bussum. Maar we hebben ook de mogelijkheid om de wijken in te gaan en thuis bij de mensen aan de keukentafel het gesprek aan te gaan. Het voordeel van de gekozen integrale aanpak is dat de hulpverleners zich in de hele situatie verdiepen en dat we daarmee voorkomen dat een gezin te maken krijgt met tal van langs elkaar heen werkende hulpverleners."

Waar gaat u zich als wethouder hard voor maken?
"Ik ben een aanhanger van de basisgedachte achter de transities: bekijk wat iemand echt nodig heeft en wat hij of zij nog zelf kan doen. Ik ga me ervoor inzetten dat dit uitgangspunt nog sterker in het denken en handelen van onze medewerkers verankerd raakt. Ik vind het niet interessant om te weten hoeveel mensen je als welzijnsinstantie hebt geholpen, ik wil weten of die mensen tevreden zijn. Zij bepalen hoe goed je het doet."

De wethouder gaat op de markt in gesprek over de zorg.