Alle fusieraadsleden vergaderde maandagavond ook nog in Bussum.
Alle fusieraadsleden vergaderde maandagavond ook nog in Bussum. Foto: Sjoerd Stoop

Raad eist vangnet voor KNSF

NAARDEN - De gemeenteraad wil dat Rijk en/of provincie snel met een vangnet komen om een eventuele miljoenenclaim uit het KNSF-project in Muiden op te vangen. Als het wetsvoorstel voor de fusie niet in die termen wordt aangepast, wil Naarden op 1 januari alleen nog maar ambtelijk fuseren met Bussum en Muiden. Dat besloot de raad maandagavond in een ingelaste spoedvergadering.

door Lisa van Dorp

CDA, VVD, D66 en GroenLinks kwamen met een gezamenlijke motie waarin ze de landelijke politiek oproepen om met harde garanties over de brug te komen. Het draagvlak voor de fusie ebt heel snel weg als er geen financieel vangnet in het wetsvoorstel komt voor eventuele problemen met projectontwikkeling in Muiden, is de boodschap uit Naarden. Ook het college van B en W omarmde de motie.

"De fusie met Muiden en Bussum is nodig voor Naarden, maar wel onder de randvoorwaarde dat de financiƫle risico's rond het KNSF-project zijn afgedekt", zei Olaf Vroom van D66. "We hebben geen vertrouwen meer in de fusie totdat het Rijk en/of de provincie financiƫle garanties afgeven", verwoordde Herman de Hollander van het CDA het sentiment in de raad.

Schadevergoeding
Aanleiding voor de stevige oproep van Naarden en Bussum is het nieuws uit Muiden dat de planning van het KNSF-project flink is opgeschoven, waardoor een nieuwe situatie is ontstaan. Aan dat nieuwbouwproject kleeft het risico dat de gemeente Muiden een claim moet betalen aan de projectontwikkelaar. Het bestemmingsplan wordt nu pas na de fusie van 1 januari 2016 definitief, waardoor het risico op een claim tot die tijd boven de markt blijft hangen. En Naarden en Bussum hadden nu juist altijd gezegd alleen te willen fuseren met Muiden als hun inwoners niet op hoeven te draaien voor een eventuele schadevergoeding.

Bussum
Opmerkelijk was dat maandagavond in een spoedzitting van de Bussumse raad tegelijkertijd een motie met dezelfde tekst werd behandeld. De partijen hadden daar vooraf overleg over gehad. Ook in Bussum werd de motie aangenomen. Reden voor dit snelle schakelen is het feit dat vrijdag een delegatie van Tweede Kamerleden naar Muiden komt om met de drie gemeentes van gedachten te wisselen over het wetsvoorstel. Op die hoorzitting kunnen de raden van Naarden en Bussum nu hun nieuwe standpunt laten horen.

In Naarden stemde alleen de PvdA tegen. Volgens fractievoorzitter Lars Voskuil bieden het wetsvoorstel voor de fusie en de laatste brief van de minister van BZK al een vangnet. Hij vindt het verstandiger om de minister eerst om verduidelijking te vragen alvorens te dreigen met een ambtelijke fusie.