Wethouder Sanderse hoopt in mei een definitief bouwplan voor het centrum van de Keverdijk te hebben.
Wethouder Sanderse hoopt in mei een definitief bouwplan voor het centrum van de Keverdijk te hebben. Foto: Lisa van Dorp

Plannen voor het hart van de Keverdijk weer een stapje verder

NAARDEN - Meer dan 400 Naarders hebben eind vorig jaar op de website van project-Keverdijk hun mening gegeven over de manier waarop het centrum van de wijk er uit moet komen te zien. Waar willen we woningen, groen, een speelveld, parkeerplaatsen, de moskee, de bieb? Op basis van die input tekent een stedenbouwkundige nu het definitieve ontwerp, de gemeenteraad besluit in mei. Zes vragen aan wethouder Marleen Sanderse van Wonen en projectleider Ard Bolks.

Tot 31 december konden betrokkenen op samenkeverdijk.nl aangeven wat ze van vier varianten van een nieuw wijkcentrum vonden. Wat die tekeningen gemeen hebben, is dat in alle plaatjes veel groen zit. De tekeningen verschillen grofweg qua parkeerplaatsen (uit het zicht, dwars langs weg), woningen (senioren en huur, twee- of drielaags met kap, hofje of rijtje), voorzieningen (SCAN, Schakel en moskee met bieb of zonder, los of in een verzamelgebouw) en speelveld (park, open of huidig). De deelnemers konden per variant aangeven welke 'elementen' ze terug willen zien in het hart van de buurt.

Wat komt er uit? Is er al een voorkeur zichtbaar?
Sanderse: "Dat zijn we nog aan het analyseren. De vier varianten zijn door 439 deelnemers gescoord op de vijf thema's uit het ambitiedocument: verkeer en parkeren, wonen, spelen en ontmoeten, groen en voorzieningen. De elementen die hoog scoren komen terug in het definitieve ontwerp. Meer dan de helft van de mensen heeft een uitgebreide toelichting op de keuzes achtergelaten. Die input zijn we nog aan het bestuderen."

Wie hebben gereageerd?
"Bewoners en gebruikers. Het meest bewoners uit de straten direct om het centrum heen, daarna bewoners die een ring verder wonen."

Was het niet makkelijker geweest om betrokkenen gewoon te laten kiezen uit een aantal varianten?
Sanderse: "Nee, dan hadden we het als gemeente weer voorgekookt. We hebben de vijf ambities expres in vier varianten gestopt, die we ook bewust geen naam hebben gegeven om de deelnemers niet te beïnvloeden. De ambities die hoog scoren zien we terug in het definitieve ontwerp. De varianten moet je zien als de verbeelding van het ambitiedocument: stel, je vindt parkeerruimte belangrijk. Hoe ziet het er dan ruimtelijk uit als je kiest voor dwarsparkeren langs de Kolonel Verveerstraat?"

Bolks: "We hebben de ambities van betrokkenen vertaald naar een vlekkenplan, in vier varianten. Daarop is gevisualiseerd wat waar kan komen. Bijvoorbeeld in variaties van lagere en hogere woningen, van parkeerplekken. Daar hebben de mensen nu op gereageerd. Het uiteindelijke plan wordt dan ook niet een van de varianten, maar een combinatie ervan."

'Kiezen tussen algemeen belang, buurtbelang en opbrengst'

De bewoners willen het hart van de Keverdijk zo groen en open mogelijk houden, Dudok wil met de nieuwbouw financieel quitte spelen, je moet je auto kwijt kunnen, de SCAN, De Schakel en de moskee willen niet kleiner. Als je de hoeveelheid puzzelstukjes ziet en de ruimte die daarvoor beschikbaar is, past het er dan überhaupt allemaal wel in?
Sanderse: "Nee, maar je kunt ook niet alle wensen inwilligen. De weging wat er in het definitieve ontwerp terugkomt, vindt nu plaats. Het is kiezen tussen het algemeen belang van Naarden (plek voor woningbouw en voorzieningen), het buurtbelang (groen en behoud van het speelveld) en de opbrengst (de nieuwbouw moet rendabel zijn voor de bouwer). Dit zijn altijd de lastige vragen. Je hoort iedereen zeggen: 'ik wil dat mijn kind ook in Naarden kan wonen' maar niemand wil graag tegen een tweelaags appartementencomplex aan kijken."

Bolks: "Bij dat laatste geldt overigens dat Dudok en de gemeente niet verdienen aan dit project. Naarden financiert het uit de opbrengst van de nieuwbouw op het Naardereiland."

Zit de oplossing voor de Keverdijk in hoogbouw? Dan past er meer op een stuk grond.
Sanderse: "Nee. De raad heeft gezegd dat nieuwbouw moet passen bij het karakter van tuindorp Keverdijk. Daar hoort hoogbouw niet bij."

En nu?
Sanderse: "Het is nu aan de stedenbouwkundige om de elementen die hoog scoren uit te werken in het definitieve ontwerp. Als het niet in een tekening past, dan worden het er twee. Dat duurt nog wel even. De gemeenteraad neemt in mei een definitief besluit. Ik heb een goed gevoel bij dit proces. Zo veel mensen hebben input geleverd dat we nu een gefundeerde afweging kunnen maken. Het is allemaal heel transparant."

De vier varianten waar Naarders op konden reageren.