Muller in de toekomstige suite die de topper van het Vestinghotel moet worden. Door de ramen de Grote Kerk.
Muller in de toekomstige suite die de topper van het Vestinghotel moet worden. Door de ramen de Grote Kerk. Foto: Lisa van Dorp

'Populaire Vesting
verdient goed hotel'

NAARDEN - De Marktstraat krijgt een hotel. Volgens initiatiefnemer Wachter Muller en de groep investeerders die hem steunt, zit Naarden-Vesting op een goed 'hotel plus' te wachten. Maar wat betekent dat precies, een hotel met een buurtfunctie? Wat voegt het toe? Vijf vragen aan Muller.

door Lisa van Dorp

In twee zinnen, waarom een Vestinghotel?
"Een unieke, populaire plek als de Vesting, met al zijn evenementen, musea, prachtige wandel- en fietsroutes en restaurants, verdient gewoon een goed hotel. Een goed hotel brengt reuring en dat is weer goed voor heel Naarden."

In Naarden zitten twee hotels, in de Vesting drie B&B's. Wat voeg jij toe?
"We zijn een aanvulling op het bestaande aanbod. Drie B&B's is weinig voor een populaire toeristische plek als de Vesting. Jan Tabak en NH Hotels zitten aan de snelweg, dat zijn hotels met een businessformule. Wij zijn kleinschalig, zitten midden in de gemeenschap. Met de B&B's in de Vesting gaan we samenwerken. We gaan gasten naar elkaar doorverwijzen als we vol zitten."

Wat zijn je horecaplannen?
"In de lounge met open haard willen we doorlopend kleine hapjes serveren. Van het ontbijt tot 's avonds laat kunnen gasten in het Vestinghotel terecht. Daarbij mikken we niet alleen op onze eigen gasten, maar ook op passanten. In de lounge komt een open keuken, zodat de mensen kunnen zien wat er gebeurt, dat het vers is, waar hun eten vandaan komt. Wij willen een brug zijn tussen de Coffee Culture, de snackbar en de restaurants in de Vesting. Als mensen echt willen dineren, moeten ze naar een van de restaurants. Als mensen een uitgebreide koffiekeuze willen, moeten ze bij de Coffee Culture zijn."

Ga je de lokale samenwerking aan?
"Waar mogelijk zullen we doorverwijzen naar collega's: naar de B&B's, naar de Coffee Culture, naar de Paul Fagels. Bij de verbouwing geldt ook dat wat we in de buurt kunnen krijgen, halen we niet ergens anders vandaan. Ik werk graag samen met lokale ondernemers."

'Waar mogelijk zullen we doorverwijzen naar collega's'

Wat voor 'buurtfuncties' heeft een hotel?
"Ik vind dat een hotel een centrale functie heeft in de buurt waar het staat. Uit de Vesting zie je steeds meer functies verdwijnen. De apotheek is weg, winkels zijn dicht en door de fusie verdwijnt binnenkort ook het stadskantoor. Wij nemen graag wat van die functies over. Als de gemeente Gooise Meren er is, kunnen Naarders wat mij betreft hun paspoorten bij ons in de lounge komen halen. Of hun medicijnen oppikken. We zijn er straks toch, dus kunnen wij die verzamelplek worden."

Reactie gemeente
De gemeente ziet het hotel als aanwinst, laat wethouder Miriam van Meerten-Kok weten. "Naarden heeft immers voldoende te bieden om hier een paar dagen door te brengen. Natuurliefhebbers, cultuurliefhebbers en culinaire fijnproevers komen hier volop aan hun trekken."