Muller voor het pand dat eind dit jaar een hotel moet zijn.
Muller voor het pand dat eind dit jaar een hotel moet zijn. Foto: Bob Awick

Hotel in hartje Naarden

Boektiekhotel met veertien kamers en een suite

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Wachter Muller kocht 1 december het pand op de hoek van de Marktstraat en de Raadhuisstraat van de gemeente. De Naarder wil het gebouw waar jarenlang ambtenaren in huisden, omtoveren tot hotel. Vijftien kamers, met uitzicht op de Grote Kerk en het stadhuis. Eind december moet het Vestinghotel klaar zijn.

Gebouwd in 1913 als politiebureau annex tekenschool, sinds de Tweede Wereldoorlog onderkomen van de gemeente, vanaf december hotel. Tussen de systeemplafonds, gipsen wandjes en tl-buizen die de vorige eigenaar achterliet, zijn binnen de originele details zichtbaar. Zware houten balken, ijzeren trekstangen die de gevels bij elkaar houden, kleine ruitjes. Muller wijst ze enthousiast aan. Hij wil het pand in zijn oude glorie herstellen. "Aan de buitenkant verandert er niets, van binnen gaan we alles strippen en dan weer opbouwen in de oude staat."

'De kamer met uitzicht op de Grote Kerk is de mooiste'

Muller (43) komt uit de hotelwereld en woont om de hoek bij zijn project. Met het Vestinghotel mikt hij op zakenmensen, toeristen en locals. De kamers moeten rond de 110 euro per nacht gaan kosten. Het hotel krijgt een duidelijk concept. "Het wordt een hotel plus: je kunt er slapen in goede bedden, met een goede badkamer. Als plus hebben we een lounge slash huiskamer met een open haard, waar ook niet-gasten welkom zijn. Een lounge met een 'neerploffunctie' waar kinderen net zo welkom zijn als de zakenman. We serveren er de hele dag door kleine hapjes."

Platenspeler
Als de verbouwing straks klaar is, telt het Vestinghotel veertien kamers en een grote suite. Muller pakt er een 'moodboard' bij, met foto's van vergelijkbare kamers en stijlen, om te laten zien wat hij ziet. De sfeer: comfortabel, knus, toegankelijk. "Het wordt eerder een boetiekhotel, een klein hotel met een luxe, eigenzinnige en intieme sfeer, dan een hip, trendy designhotel dat onderdeel is van een grote keten." Zo krijgt elke kamer een oldschool platenspeler zodat de gasten hun favoriete lp's kunnen draaien, die ze uit de lounge mee kunnen nemen. "En Spotify, want het is wel 2015."

De mooiste kamer wordt de suite aan de voorkant, met een spectaculair uitzicht op de Grote Kerk. "Top als je net getrouwd bent aan de overkant om hier dan je huwelijksnacht door te brengen." De suite op de eerste verdieping wordt 48 vierkante meter, met een grote badkamer en een vide. "Het plafond blijft grotendeels open, waardoor je tot in de nok kunt kijken. Er komen zes slaapplekken zodat je er ook met de hele familie in kan. Een unieke plek."

Als alles volgens plan loopt, gaat het hotel op 31 december feestelijk open. De gemeente is bezig om het bestemmingsplan aan te passen. De verbouwing start als de financiering helemaal rond is. "We hebben al lokale investeerders, maar we kunnen er nog een paar gebruiken", legt Muller uit. Lang gaat dat niet duren, verwacht hij. "Voor hetzelfde geld zijn we aan het eind van de maand rond."

Lees meer op pagina 3.