Eric Heber kan geen genoeg krijgen van touwtje springen.
Eric Heber kan geen genoeg krijgen van touwtje springen. Foto: Bob Awick

'Rope Skipping heeft de potentie om een hype te worden'

NAARDEN - Iedereen kan het leren, je kunt het overal doen en het is nog goed voor je lijf ook. Rope Skipping, ofwel het aloude touwtjespringen. Nu het nieuwe jaar van start is, hebben veel mensen zich voorgenomen om af te vallen. "Rope Skipping is daar heel geschikt voor, maar je moet het wel goed opbouwen!", waarschuwt Eric Herber uit Naarden.

door Mireille Detrixhe

Rope Skipping kan een risico met zich meebrengen op blessures voor mensen die ineens veel gaan touwtjespringen om af te vallen. "Ze trekken een paar oude gympen uit de kast en gaan lange series springen. Als je geen goede schoenen draagt en op een niet-dempende ondergrond gaat staan springen, dan loop je het risico op een scheenbeenvliesontsteking en heb je een averechts effect: namelijk dat je er meteen mee moet ophouden. Zorg er dus voor dat je het goed opbouwt en liefst springt met goede sportschoenen met voorvoetdemping en op een dempende ondergrond, zoals een stuk zeil of laminaat op je vloerbedekking", legt Eric uit.

"Met een geringe inspanning heb je al veel effect. Je verbruikt bijvoorbeeld meer calorieën in minder tijd in vergelijking met hardlopen, rond twee maal zo veel. Ook is het beter voor je knieën omdat je op de bal van je voet springt. Je gebruikt met touwtjespringen ook je armen en schouders. Het is ook heel goed als basisactiviteit voor heel veel andere sporten. Boksers springen niet voor niets ook touwtje. Het is goed voor hun conditie en het voetenwerk. Het heeft heel veel voordelen", bepleit Eric. "Ik geef altijd drie tips aan beginners", zegt hij. "1. Doe je ogen dicht. 2. Spring een klein beetje als het touw beneden komt. En 3. Probeer het eerst achteruit. Dat is namelijk makkelijker dan vooruit omdat de draai van je armen natuurlijker gaat. Beginners kunnen het beste beginnen met een wat langer touw. Hoe korter het touw, hoe sneller de draai en hoe sneller je moet reageren en springen."

Mogelijkheden
"Rope Skipping is leuk omdat je de mogelijkheden van het touw en jezelf kunt ontdekken en je het zowel solo als met elkaar kunt doen. Je kunt oefeningen bedenken en je steeds verbeteren in snelheid en aantal sprongen. Het leuke is ook dat je het overal kunt doen. Ik heb bijvoorbeeld in Zweden boven op een rots gesprongen met uitzicht op zee", vertelt Eric. "Verder heb je er weinig voor nodig. Met een paar sportschoenen, een springtouw en een goede ondergrond ben je al klaar. Een goed springtouw heb je al voor 10 euro."
"Als je van jongs af aan touwtjespringt, dan wordt je lichaam conditioneel beter en het is goed voor je coördinatie. Het helpt botontkalking te voorkomen, dus het is ook voor ouderen goed. Als ouderen gaan touwtjespringen, krijgen ze altijd een lach op hun gezicht", merkt Eric op. O ja! Dat deden we vroeger ook!, zie je ze denken. Het heeft een preventieve werking voor verscheidene kwalen. "Het zou eigenlijk overal gedaan moeten worden", vindt Eric. "Zo zouden scholen onderling wedstrijden kunnen organiseren en verenigingen zouden het springen meer moeten aanbieden. Ook zorgverzekeraars zouden een rol kunnen spelen in het promoten van Rope Skipping en de samenwerking moeten zoeken met bijvoorbeeld de KVLO (Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding) en banken om projecten te financieren", verkondigt hij.

Rope Skipping
Eric zet zich al sinds 1995 in voor Rope Skipping en is een van de grondleggers van Rope Skipping in Nederland. "Ik was gymleraar en kwam in mei 1995 in aanraking met Rope Skipping tijdens de Nederlandse Gymnaestrada, een meerdaags sportevenement. Daar zag ik een demonstratie van een Zweedse ploeg die geweldige dingen deden met touwtjes waarvan ik dacht: dat kan helemaal niet! Ik was echt gefascineerd", vertelt Eric enthousiast. Op een turnkamp werd hij door Geert-Jan Sikkens van de Koninklijke Gymnastiek Unie aangesproken over het EK Rope Skipping in Zweden. Deze vroeg hem of hij daar naartoe wilde om vervolgens in Nederland het Rope Skipping op te zetten. "Een mooiere kans kon ik natuurlijk niet krijgen, maar ik wilde het niet alleen doen." Eric reisde samen met zijn vrouw, schoonzus en zwager, allen turntrainers bij GTV Keizer Otto in Naarden, naar het EK in Zweden. "Daar viel mijn mond nog verder open." De eerste paar dagen raakte hij gefrustreerd. "Ik kan als 'gymmees' vrijwel alle sporten bovengemiddeld en opeens kon ik niks meer door dat touwtje. Maar ik kon niemand de schuld geven, want dat touwtje doet niets", lacht Eric. "Ik kon geen tien keer normaal springen en toen kwam er een negenjarig Belgisch jongetje naast me staan dat allerlei trucjes deed en met een vreselijk grote grijns riep: Amai, Eric. Gij kunt het niet hè!"
"In die week heb ik zo ontzettend veel geleerd. Dat was echt heel mooi", vertelt hij en je kunt merken dat hij nog steeds onder de indruk is. Met voldoende handvatten en kilometers touw keerden ze terug naar Nederland en binnen twee maanden had GTV Keizer Otto een team bij elkaar dat demonstraties gaf. Inmiddels geeft Eric door het hele land clinics op onder andere scholen en bedrijven. "Sinds die tijd is het touwtje in mijn leven gekomen en nooit meer weggegaan", lacht Eric.

In Zweden zag hij wat je kon doen met een touw. Zijn mond viel open

Potentie
"Twee jaar geleden had je bij 'Holland's Got Talent' vier jongens die waanzinnige acts lieten zien: Double D-Force. Iedereen vond het te gek. Wat je niet kent is al gauw spectaculair", zegt Eric. Toch heeft zich dat binnen zijn bedrijf niet vertaald in meer opdrachten voor clinics of verkoop van touwen en ook bij Keizer Otto in Naarden, een van de weinige verenigingen waar les wordt gegeven in Rope Skipping en waar Eric nog altijd nauw mee verbonden is, heeft het niet geleid tot meer leden of aanmeldingen. "Iedereen vindt het geweldig en dan stopt het. Het heeft gewoon niet het effect gehad van meer touwtjespringen", zegt hij nadrukkelijk. Volgens hem is Rope Skipping nog niet heel hot, maar heeft het wel heel veel potentie om een hype te worden.

Er zijn in Nederland nog maar heel weinig verenigingen die er les in geven. "Het feit dat er niet meer mensen gaan touwtjespringen, komt doordat er een gebrek aan mogelijkheden is. Wil je dansen omdat 'So you think you can dance' je enthousiast heeft gemaakt, dan ga je naar een dansschool. Touwtjespringen is nog klein en wordt nog vaak gezien als een kinderactiviteit of als onderdeel van een fitnessprogramma. Daardoor zien de mensen niet dat je er veel meer mee kunt. Er mist nog een ingrediënt om het te laten groeien en bloeien", aldus Eric. Voor de toekomst heeft hij genoeg plannen. Hij heeft een concept klaarliggen voor een televisiespelshow. "Sterren springen waarbij touwtjespringen centraal staat. Zo wordt wederom meer exposure gegenereerd voor touwtjespringen. Het concept heb ik voor 80% klaar", vertelt hij vol vuur. Het is duidelijk, Eric is een bevlogen Rope Skipper.