VVD'er Miriam van Meerten: 'Het bleek dat we met GroenLinks meer op één lijn zaten.'
VVD'er Miriam van Meerten: 'Het bleek dat we met GroenLinks meer op één lijn zaten.' Foto: Christian Pfeiffer

Samen met GroenLinks werken aan akkoord

BUSSUM - De VVD, D66 en het CDA gaan samen met GroenLinks verder onderhandelen om het eerste college van Gooise Meren te vormen. Dat hebben de partijen afgelopen week bekendgemaakt. Er wordt nu verder gewerkt aan een akkoord.

door Sjoerd Stoop

Dat de VVD, D66 en het CDA de gemeente zouden gaan besturen was al langer bekend. De drie partijen namen de afgelopen weken het voortouw en hebben gewerkt aan een akkoord op hoofdpunten. De laatste weken werd er gesproken met de PvdA en GroenLinks om als vierde partij het college compleet te maken.

De keuze valt nu dus op GroenLinks. Volgens VVD-lijsttrekker Miriam van Meerten omdat er met GroenLinks 'meer chemie' was. Volgens Van Meerten kwamen de voornaamste standpunten van zowel VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks overwegend overeen.

"We hebben goede gesprekken gevoerd en er waren geen echte breekpunten. Daarom hebben we verder gekeken dan alleen de programma's en hebben we onder meer gesproken over de toekomst van de gemeente Gooise Meren. Het bleek dat we met GroenLinks meer op één lijn zaten."

De gesprekken over het definitieve akkoord gaan al deze week van start. VVD, D66, CDA en GroenLinks hebben het streven om het akkoord nog voor de kerstdagen rond te hebben en te presenteren.

De PvdA reageert teleurgesteld op de keuze van VVD, D66 en CDA om geen verdere gesprekken te voeren met de PvdA. "Een vreemde en niet te snappen keuze. Want in de verkennende gesprekken bleek geen sprake te zijn van breekpunten. Bovendien is de PvdA als winnaar uit de stembus gekomen; goed voor ruimschoots 4, bijna 5 zetels, de op een na grootse partij in Bussum en Muiden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de jarenlange kennis en ervaring die we meebrengen", laat Gerard Boekhoff weten.

Volgens hem waren er geen redenen om niet verder te onderhandelen.

Boekhoff: 'Vreemde en niet te snappen keuze.'