Afbeelding

Blindegeleidehond

Heeft u in Muiden het nieuwsbericht over de aangevallen blindengeleidehond meegekregen? Jasper en Marion van Heeren uit Weesp maakten een wandeling in het Diemerbos en een van hun blindegeleidenhonden werd aangevallen door een andere hond. De baas van die hond liet hun hond zwaar bloedend achter, samen met de twee baasjes. Op de nipper krijgt deze meneer van mij de 'Hufter van het Jaar-award 2015'. Twee blinde mensen achterlaten met een bloedende hond, dan ben je echt een hele flinke jongen.

Ik zie Jasper en Marion vaak lopen door Weesp, meestal als ze hun twee honden uitlaten bij het voetbalveld in de buurt van de sportschool waar ik kom. Ik word vier keer per week volledig uitgeput en afgeragd door Marloes Kratz van For Better Shape, en de honden worden vaak precies op het tijdstip uitgelaten dat ik net gesport heb. Dat lijkt me overigens een duidelijk geval van Pavlov.

Ik kijk altijd met veel bewondering naar wat blindegeleidenhonden allemaal kunnen. Laatst had ik iemand in het publiek bij mijn theatervoorstelling met een blindegeleidenhond. Het beest heeft de hele voorstelling geslapen (wat knap is, gezien het volume van mijn voorstellingen) en bij het slotapplaus was hij weer bij de les. Ik wilde hem even aaien, stom van me, want dat had het baasje liever niet omdat het dier aan het werk was. Zonder moeite leidde het dier het baasje naar de foyer, tussen al die mensen en stoelen in de zaal. Ik vind dat heel bijzonder wat zo'n dier betekent voor iemand.

En als ik daar aan denk, en dat Jasper en Marion daar alleen werden gelaten met hun gewonde hond, dan kan ik alleen maar blaffen dat die meneer in het nieuwe jaar één keertje goed gebeten zal worden daar in het Diemerbos.