De bouw van de nieuwe Space-Studio annex de Kabelkrant, door Han Hut en Matthijs Wink, in het Muizenfort, winter 1989-1990.
De bouw van de nieuwe Space-Studio annex de Kabelkrant, door Han Hut en Matthijs Wink, in het Muizenfort, winter 1989-1990. Foto: Guus Kroon

Na 25 jaar valt het doek voor de Kabelkrant

MUIDEN - Het liep de laatste jaren al een beetje af en de fusie was een mooi einddoel. Na 25 jaar gaat de stekker uit de Kabelkrant Muiden/Muiderberg. Het voelt als het einde van een tijdperk.

door Christian Pfeiffer

Op de hoogtijdagen in de jaren negentig liepen er zeker zo'n acht man rond op de redactie van de Kabelkrant, elke avond zat er iemand die het nieuws van die dag versloeg en in het systeem tikte dat ervoor zorgde dat het in de Muidense en Muiderbergse huiskamers te zien was. Op een eigen kanaal. Maar dat was de afgelopen jaren niet meer, zo vertelt Ramon Woud.

"Toen we onlangs werden gebeld door Ziggo om te vragen wat er met ons kanaal ging gebeuren na de fusie is de beslissing gevallen. De kijkdichtheid liep de afgelopen jaren al sterk terug omdat we niet op het digitale net te ontvangen waren en mensen hun hele aansluiting moesten verbouwen om ons analoog te bekijken."

Niet alleen technische oorzaken waren de reden voor de terugval in kijkers. Ook gaat de verslaggeving van actueel nieuws vooral via de sociale media, zo legt Woud uit. "We moeten het allemaal naast ons werk doen en dan kom je thuis en dan staat het al overal." Het doet hem pijn dat de stekker er nu uitgaat, maar het is ook goed. Het bestuur bestaat naast Ramon Woud ook nog uit Marie-Jose Dobbe en Richard Soeter.

Terugkijkend op de afgelopen jaren was de leukste herinnering van Woud toch wel de 1 aprilgrap van Otto Holzhaus. Die had als nieuwsbericht bedacht dat Muiden belasting zou gaan heffen op bloempotten achter het raam. "Op 1 april zelf haalden sommige kijkers de potten van de vensterbank", zo lacht Woud.
De Kabelkrant Muiden/Muiderberg werd in 1990 opgericht om het lokale radiostation Space financieel te ondersteunen, tot dat niet meer mocht. De radio verdween al eerder. GooiTV neemt het signaal van de Kabelkrant over en gaat na de fusie in de hele nieuwe gemeente Gooise Meren uitzenden.

Geslaagde 1 aprilgrap: belasting op vensterbankplanten
Space-medewerkers bij opening Muizenfort.